Flertal kræver svar fra Pape om ministermøder i Den Dominikanske Republik

Søren Pape Poulsen opfordres til at give en forklaring til Udenrigsudvalget

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, opfordres til at give en forklaring. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Søren Pape Poulsen (K) skylder svar på, hvad der foregik på ministermøderne i Den Dominikanske Republik.

Det mener et flertal i Folketinget, der opfordrer den konservative formand samt Mai Mercado (K) og Inger Støjberg (DD) til at oplyse om de ministermøder, de afholdt i 2018, uden at orientere den danske udenrigstjeneste.

- Et flertal har udtrykt, at det er helt uacceptabelt, at en minister udenom diplomatiet mødes med regeringer fra et andet land. Vi har opfordret de tre tidligere ministre til at aflevere en redegørelse om, hvad der er foregået på de møder, siger Kasper Sand Kjær (S), der er medlem af Udenrigsudvalget.

Den såkaldte beretning, der kritiserer møderne og opfodrer til en forklaring, er mandag blevet vedtaget i Folketingets Udenrigsudvalg. Bag beretningen står Socialdemokratiet, SF, De Radikale og Enhedslisten.

Møder under privat ferie

Det er tidligere blevet beskrevet, at Søren Pape Poulsen under en caribisk ferie i 2018 afholdt møder med to ministre og en præsident fra Den Dominikanske Republik. Søren Pape Poulsen var på daværende tidspunkt justitsminister.

Med til møderne var også hans to daværende ministerkolleger, udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (DD) og børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Søren Pape Poulsen har efterfølgende været ude at beklage møderne. På Facebook har han skrevet, at han fortryder de møder, han har holdt med politikere fra den Dominikanske Republik uden at have informeret den danske udenrigstjeneste.

Også udenrigsminister Jeppe Kofod har bedt om en redegørelse fra den konservative formand. Det kvitterede Søren Pape Poulsen for ved at invitere Jeppe Kofod til kaffe på sit kontor, hvor han kunne få en redegørelse.

Men det er ikke godt nok, at Søren Pape Poulsen kun giver en redegørelse til ministeren, mener Kasper Sand Kjær.

- Jeg synes, det er rimeligt, at Folketinget skal orienteres. Og det er vigtigt, at vi ved, hvad der er blevet sagt og aftalt på de møder, siger han.

Men hvorfor er det vigtigt, at I ved det, fire år efter møderne er blevet afholdt?

- Var det kommet frem dengang, kunne vi have indkaldt ministrene til samråd og bede dem om at redegøre. Nu kommer det så først frem nu, men det er stadig relevant at vide, hvad der er sagt på de møder, siger Kasper Sand Kjær.

Der er ikke sat noget tidspunkt for redegørelsen, men Kasper Sand Kjær opfordrer til, at det sker hurtigst muligt.

Søren Pape Poulsen oplyser i en skriftlig kommentar, at han "meget gerne" vil give en orientering.

- Jeg ser frem til at give orienteringen, så også Folketinget kan høre, hvordan det hænger sammen. Jeg har nu i fire uger tilbudt udenrigsministeren nøjagtigt det samme, uden han har fundet tid til at invitere mig over. Jeg vil meget gerne give den orientering, skriver Søren Pape Poulsen.

Han undrer sig over, at kritikken af hans ministermøder først kommer nu.

- Jeg finder det påfaldende, at Udenrigsministeriet ikke har fundet grund til at spørge mig om dette de seneste fire år, men det har Socialdemokratiet nu pludselig op til en valgkamp, skriver han.