Flertal med forbehold for homoseksuel adoption

Der tegner sig et politisk flertal for at homoseksuelle kan adoptere. Dog har flere borgerlige politikere det forbehold, at hvis der er risiko for at donorlande lukker for adoption, så vil de ikke støtte det forslag, der er på vej.

Der synes at være flertal for at homoseksuelle kan adoptere. Dog har flere af de borgerlige politikere, der støtter forslaget forbehold. Det er barnets tarv og ikke bare homoseksuelles rettigheder, der skal varetages, siger flere. (Foto: © AP, AP Graphics)

Bøsser og lesbiske har nu udsigt til at blive ligestillede med heteroseksuelle og enlige, når det gælder adoption, skriver Kristeligt Dagblad.

Efter valget tegner der sig nemlig et flertal bestående af oppositionen, den konservative Charlotte Dyremose, de to unge venstrefolk Sophie Løhde og Karsten Lauritzen, løsgængeren Pia Christmas-Møller og de grønlandske medlemmer af Folketinget.

Spørgsmålet har tidligere været oppe at vende i Folketinget tre gange, men denne gang mener Det Radikale Venstres familieordfører, Simon Emil Ammitzbøll, at der er flertal. Derfor fremsætter han efter nytår forslaget på ny.

Borgerlig støtte med forbehold

For flere af de borgerlige politikere, som ventes at støtte forslaget, er der dog forbehold.

- Der er ingen tvivl om, at et ansvarsfuldt homoseksuelt par er bedre for et forældreløst barn end et gadehjørne eller børnehjem i Den Tredje Verden, siger Pia Christmas-Møller, men understreger dog, at det altoverskyggende hensyn er barnets tarv og ikke ligestillingen af homoseksuelle.

- Jeg vil ikke være med til at lave symbollovgivning, der i sidste ende betyder, at der kommer færre børn til Danmark, fordi nogle donorlande helt lukker, siger hun.

Hvis barnets tarv er i fokus, vil Charlotte Dyremose trodse den konservative partilinje og stemme for forslaget.Kamp for børn, ikke for bøsser- Jeg støtter det, hvis forslaget lægger op til at fremme, at børnene reelt får de bedst tænkelige forældre uanset køn. Men hvis det bare handler om en rettighedskamp for de homoseksuelle, vil jeg ikke støtte det. Børnene er den svage part, og det er børnenes liv, der skal sikres, uanset om man er homoseksuel eller ej, siger hun.

Venstres Karsten Lauridsen siger, at det er vigtigt for ham, at homoseksuelle ikke diskrimineres, og at det ikke er statens rolle at blande sig i folks seksuelle præferencer.

- Men det skal holdes op mod barnets tarv. Hvis hensynet stadig ligger ved barnets tarv, så barnet har samme vilkår som ved heteroseksuelle par, vil jeg stemme for, siger Karsten Lauritzen.

Frygter donorlande vil bakke helt ud

Både Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti er imod forslaget, da partierne mener, at børn har krav på såvel en mor som en far.

Politisk ordfører for De Konservative, Henriette Kjær, anerkender, at homoseksuelles ret til adoption er et spørgsmål, hvor folketingsgruppens medlemmer står frit.

MF'ere stilles frit - men det er et paradeforslag

- Det er en af de sager, der er så etisk og individuel for den enkelte, at gruppemedlemmerne står frit. Det har vi altid gjort i den type sager, og det vil vi fortsat gøre, siger Henriette Kjær til Ritzau.

Henriette Kjær stiller sig dog kritisk over for, om det overhovedet kan lade sig gøre at adoptere børn til homoseksuelle par.

- Jeg er bange for, at det er et paradeforslag, for de lande, vi modtager børn fra, vil ikke levere børn til homoseksuelle par, så det er ikke så meget værd, siger hun.

Venstre frygter, at nogle donorlande helt vil stoppe med at samarbejde med Danmark, hvis vi tillader homoseksuelle at adoptere.

De to grønlandske folketingsmedlemmer støtter også forslaget, mens de to færøske medlemmer siger til Kristeligt Dagblad, at de vil undlade at stemme.