Flertal mener: Arbejdsløse skal have større gevinst ved at komme i job

Et stort flertal af danskere mener, Folketingets politikere skal gøre det mere attraktivt for arbejdsløse at tage et arbejde.

7 ud af 10 danskere ser gerne, at Folketingets politikere får gjort det mere økonomisk attraktivt for arbejdsløse at tage et arbejde. Det vækker glæde i blå blok, der gerne vil sænke skatten på arbejde.

Arbejdsløse har ikke tilstrækkelig incitament til at tage et arbejde, og det skal politikerne på Christiansborg gøre noget ved.

Det siger 69 procent af danskerne i en ny måling foretaget af Epinion for DR Nyheder.

Politikerne kan blandt andet øge incitamentet ved at sænke de offentlige ydelser, men i den samme måling siger 7 ud af 10 danskere, at ydelserne enten er passende eller ligefrem skal hæves.

En anden måde at øge gevinsten ved at gå fra ledig til arbejdstager er ved at sænke skatten på arbejde, lyder det.

Begejstret blå blok

Det vækker glæde i blå blok. Her ser de gerne, at skatten på arbejde bliver sænket.

- Vi vil sikre, at det kan betale sig at stå op om morgenen og gå på arbejde. Derfor håber vi også, at vi får magten efter det kommende folketingsvalg, siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen.

Han mener heller ikke, at der skal pilles ved de offentlige ydelser, men i Venstre ser de gerne, at der bliver indført et loft for, hvor mange forskellige ydelser en person kan modtage.

S vil kigge på fradraget efter valg

Regeringen har allerede hævet beskæftigelsesfradraget for at gøre det mere økonomisk attraktivt at tage et arbejde, men der kan muligvis være behov for ekstra tiltag, siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Lennart Damsbo Andersen.

- Det ligger ikke i regeringsprogrammet lige nu, men det vil da være nærliggende at se på at hæve beskæftigelsesfradraget efter et folketingsvalg.

Lennart Damsbo Andersen afviser i samme ombæring, at det kan komme på tale at sænke de offentlige ydelser for at øge incitamentet ved at tage et job.

EL: Hæv de lave lønninger!

I Enhedslisten mener arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl ikke, at der er behov for et øget incitament for at få de ledige til at tage et job.

Christian Juhl mener, det er helt forkert, når mange danskere tror, at det ikke kan betale sig for de ledige at tage et arbejde.

Og hvis der skal skabes et større incitament for at tage et arbejde, så opnår man ikke målet gennem regulering af ydelser eller skat.

- Der er behov for at hæve de laveste lønninger i stedet. Det er sådan, vi nemmest kan øge gevinsten ved at tage et job, siger Christian Juhl.