Flertal: Politi skal fortælle hvor fotovogne står

Fremover skal bilisterne hver dag kunne klikke sig ind på politi.dk, hvor politiet får pligt til at fortælle, hvor samtlige fotovogne står, fastslår politisk flertal.

Det skal være slut med hemmelighedskræmmeriet om, hvor politiets 100 fotovogne står placeret, mener et politisk flertal. (Foto: KASPAR WENSTRUP © Scanpix)

Venstre-regeringen er igen kommet i mindretal i spørgsmålet om politiets fartkontrol.

Et flertal bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil tvinge politiet til hver dag at oplyse på sin hjemmeside politi.dk, hvor samtlige 100 fotovogne står placeret den pågældende dag.

Dermed kan man hver dag se, på hvilke veje rundt om i landet, der er risiko for at få en fartbøde.

- Hvis bilisterne ved, hvor fotovognene står, kan de sørge for at lette foden fra speederen, og dermed øge trafiksikkerheden, siger Liberal Alliances retsordfører Simon Emil Ammitzbøll.

Socialdemokraternes transportordfører, Rasmus Prehn, mener også, det vil kunne øge trafiksikkerheden, at der er fuld åbenhed om fotovognenes placering.

- Hvis målet er større trafiksikkerhed, så er det den her vej, man skal gå. Hvis målet er penge i kassen, så skal man selvfølgelig nok lade være med at oplyse for meget om det. Fra socialdemokratisk side er trafiksikkerhed det allervigtigste, så vi ser gerne, at bilisterne bliver oplyst om, hvor der er fartkontrol, så de kan tage farten af og dermed både få en mere sikker trafik og samtidig undgå bøder, siger Rasmus Prehn.

Venstre kom selv med forslaget

Transportminister Hans Christian Schmidt (V) ønsker ikke at stille op til interview om fotovogne – eller ATK-vogne, som de officielt hedder. I en mail til DR Nyheder skriver han:

- Hvis ordførerne har et konkret forslag om ATK-vognenes fremtidige virke, som de gerne vil drøfte med mig, så er de meget velkomne til at henvende sig. Så tager jeg gerne et møde med dem. Men jeg synes ikke, at det tjener noget formål at tage sådan en debat gennem pressen, siger Hans Christian Schmidt.

Heller ikke Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, ønsker at give sin mening til kende.

Det var ellers Venstre selv, der lancerede forslaget før folketingsvalget. I april sidste år fastslog Venstres daværende retsordfører Karsten Lauritzen at fuld åbenhed er vejen frem:

- Det skal være muligt for alle danskere at gå ind på hjemmesiden politi.dk og se, hvor er der fartkontrol henne. Det vigtige her må være trafiksikkerheden og ikke hensynet til statskassen, sagde Karsten Lauritzen.

I dag fornemmer formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup, (DF), at Venstre tager mest hensyn til at få bødekroner i statskassen.

- Det går ikke i politik, at man siger noget før et valg, når man er i opposition, og man så ikke gennemfører det, når man kommer i regering. Det er kun rimeligt, at Venstre gennemfører det, de selv mente før valget, og som der nu også er et flertal for, siger Peter Skaarup.

Deadline til sommer

I går kunne dr.dk fortælle, at de tre partier også var gået sammen om at sikre, at der bliver stillet advarselskilte op foran alle de 100 fotovogne. Skilte, der advarer om fartkontrol forude, vil få bilisterne til at sænke farten, mener S, DF og LA. En trafikekspert advarede dog om, at det ville føre til flere trafikdræbte, da bilisterne bare vil sætte farten op, når de har passeret politiets blitzlys.

Peter Skaarup giver transportministeren en deadline frem til sommer til at sætte advarselsskilte op foran fotovognene og sikre fuld åbenhed på politi.dk.

- Inden sommer skal Venstre gør alvor at det, de sagde før folketingsvalget, om at politiet skal advares de steder, hvor der er fotovogne, fastslår Peter Skaarup der i modsat fald vil stille et beslutningsforslag i Folketinget, som skal tvinge tiltagene igennem.

Sidste år registrerede politiets 100 fotovogne fartsyndere for godt en halv milliard kroner, sidste år.