Flertal presser Hummelgaard: Folk skal ikke betale topskat af deres feriepenge

'Der ligger en klokkeklar aftale. Den kan regeringen ikke se bort fra,' lyder det fra Fagbevægelsernes Hovedorganisation. Flere partier er enige.

Et flertal presser på for at få beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at lukke en aftale om, at feriepengene beskattes med 38 procent. Dermed vil omkring 96.000 slippe for at betale topskat af feriepengene. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Der begyndte med en rigtig god nyhed for mange: Danske lønmodtagere får udsigt til nogle tusind ekstra på kontoen i form af tre ugers indefrosne feriepenge for at sparke gang i økonomien.

Men efterfølgende kom så den mindre gode nyhed: Med de ekstra udbetalte feriepenge ville knap 100.000 danskere forvente at ryge over topskattegrænsen. For dem ville udbetalingen være en dårlig forretning, som ville kunne få nogen til at overveje alligevel at gemme på feriepengene til pensionsalderen.

Men de højest lønnede skal slet ikke betale topskat af feriepengene, for der ligger allerede en klar aftale om, at feriepengene beskattes med maks. 38 procent, siger formand for Fagforeningernes Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard.

- Der ligger jo en ferielovsbetænkning, hvor arbejdsgiverne og vi, sammen med den tidligere regering, jo indgik en aftale om, hvordan man skulle indefryse de her feriepenge, og når - og hvis - de skulle udbetales før tid, det vil sige i særlige tilfælde, så skulle der betales en afgift på 38 procent, siger hun.

- Så der er ikke noget at diskutere.

Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsernes Hovedorganisation, opfordrer regeringen til at følge en aftale om, at de udbetalte feriepenge beskattes med 38 procent. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Lizette Risgaard henviser til ferielovsudvalgets betænkning fra 2017, hvori der står, at afgiften er 38 procent, som også er danskernes gennemsnitlige trækprocent i skat.

Partier forundrede

Den udtalelse vækker opsigt blandt et politisk flertal på Christiansborg bestående af de blå partier og De Radikale. En afgift på 38 procent af feriepengene er ikke noget, de har hørt om under forhandlingerne i finansministeriet om feriepengene, siger de.

Søren Pape Poulsen (K) og Sofie Carsten Nielsen (RV) er overraskede over meldingen fra FH.

- Jeg er dybt overrasket, siger formand for Det Konservative Folkeparti Søren Pape Poulsen.

- Jeg forventer, at når vi sidder og har en forhandling, at der så er styr på i ministerierne, hvilket arbejde der går forud for det, vi sidder og taler om, siger han.

Den samme forundring deler De Radikales finansordfører Sofie Carsten Nielsen.

- Det var jeg simpelthen ikke klar over, for jeg var ikke med til at forhandle den (ferieloven, red.). Det skulle man jo tro, at beskæftigelsesministeren var klar over, siger hun.

Formålet med at få danskerne til at vælge at få udbetalt de tre ugers ferie er at sætte gang i lysten til at svinge dankortet og dermed skub i økonomien.

Og derfor glæder aftalen med FH Søren Pape Poulsen, der tidligere har udtalt et ønske om at hæve topskattegrænsen for feriepenenge, og Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh.

- Det er jo for at få gang i samfundet, gang i beskæftigelsen, få folk i arbejde. Mange vil vælge at lade pengene stå, hvis de skal betale topskat, siger han.

- Det er fantastisk, at det er den røde fagbevægelse, der hjælper Liberal Alliance med at kæmpe for topskattelser, siger Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance.

Og også Venstre, der selv besad beskæftigelsesministerposten, da aftalen blev lavet, bakker op om FH.

- Det er et godt princip, at når noget har ligget til grund for at lave en aftale, så skal man jo stå ved og levere. Det er så også rart, at det flugter med vores ønske om, at der ikke skal betales topskat af feriepengene, siger Venstres erhvervsordfører Torsten Schack.

Aftale rammer de lavestlønnede

Ikke alle er dog lige begejstrede. Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er ærgerlig over aftalen med FH. Den rammer skævt, siger hun og henviser til dem, der har de laveste indkomster.

FH's udmelding om flad skat på 38 procent rammer skævt, mener Pernille Skipper (EL)

- For at sikre at nogle mennesker, der tjener omkring en halv million kroner om året, ikke skal betale et par hundrede eller tusind mere, siger hun.

- Så vil man sætte skatten op for sosu'erne og rengøringsassistenterne ved at indføre en flad skat. Og det er grundlæggende urimeligt med en flad skat, for det betyder, at dem, der har de bredeste skuldre, heller ikke bærer de største byrder.

I stedet havde Pernille Skipper gerne se et progressivt skattesystem, hvor skatten stiger, jo højere lønnen er. Og det er De Radikale enige i.

- Jeg så også hellere en progressiv skat. Men det er jo den aftale, de har lavet, og det må man overholde. Det betyder jo, at der kommer flere penge ud i samfundet, siger Sofie Carsten Nielsen.

Minister tavs

Partierne presser nu på for at få beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til at få forhandlet aftalen på plads.

- Kom ud af starthullerne, siger Søren Pape Poulsen.

- Vi skal have de her penge ud at leve, så jeg håber, ministeren af sig selv kan se, at vi skal have en snak om det her, så vi ikke skal presse yderligere på.

- Jeg kan kun opfordre til, at det bliver afklaret hurtigst muligt, for det er klart, at ved man allerede nu, at man ikke får et skattesmæk, så vil nogen måske også på forkant anvende nogle af pengene nu, siger Torsten Schack.

Hverken beskæftigelsesministeren eller finansministeren har valgt at stille op til interview, men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har sendt et skriftligt svar til DR Nyheder:

- Hvis man vælger at få sine feriepenge udbetalt nu, bliver man ikke modregnet i de offentlige ydelser, man ellers modtager, og som lovet vil partierne blive inddraget i de øvrige drøftelser om udmøntningen af lovforslaget, skriver han.