Flertal udenom regeringen presser på: Åbn alt bortset fra natklubber og store arrangementer

Forsamlingsforbuddet skal hæves trinvist til 500 fra 1. august, foreslår partierne.

Radikales Morten Østergaard, DFs Kristian Thulesen Dahl og Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen. Partierne er en del af et flertal, der nu lægger pres på regeringen. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Alternativet går til genåbningsforhandlingerne med et fælles forslag.

Partierne er enige om en fremskyndet genåbning af Danmark, der hviler på følgende tre principper, fremgår det af et aftaleudkast, som DR Nyheder er i besidelse af.

  • Alt, der tidligere har været lukket, kan åbne under de sundhedsmæssige retningslinjer, som myndighederne fastsætter herfor. Natklubber, diskoteker, spillesteder og store arrangementer (+500 deltagere), hvor der er risiko for superspredning - vil fortsat ikke være tilladt. Hvis der yderligere er områder, hvor der efter en sundhedsfaglige vurdering ikke forsvarligt kan laves retningslinjer, der beskytter mod smittespredning, vil disse ligeledes være lukket.

  • Forsamlingsrestriktionerne lempes trinvist fra 10 til 50 personer den 25. maj, 50 til 200 personer den 25. juni og 200 til 500 den 1. august. De gradvise lempelser er forudsat af, at der stadig holdes én meters afstand.

  • Den midlertidig grænsekontrol med indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger lempes inden udgangen af maj.

Det er et faldende tal for nye indlæggelser, der er årsagen til, at partierne vil fjerne langt de fleste corona-restriktioner.

At de tilsammen udgør et flertal er dog ikke ensbetydende med, at de kan diktere, hvordan dagens forhandlinger skal ende. Spørgsmålet om grænseåbning er eksempelvis alene regeringens sag.

Men de vil lægge pres på regeringen, siger politisk leder for Radikale Venstre Morten Østergaard (R).

- Det rigtige spørgsmål er jo ikke: ”tør vi at åbne?" Men: ”er der grund til at holde lukket?”

- Vi skal stadig tage risikoen for smittespredning dybt alvorligt. Men det er danskernes sunde fornuft og kloge adfærd, der forebygger smittespredning. Ikke forbud og grænselukning, siger han.

Statsministeren afviser

Statsminister Mette Frederiksen (S) mener ikke, at det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at lave så stor en genåbning.

- Når man træder ind på Christiansborg, kan man næsten få det indtryk, at corona ligger bag os, siger hun og advarer mod den tankegang.

- Det vil i mine øjne være forkert at miste tålmodigheden, gå for hurtigt frem og sætte alt det, vi har opnået over styr.

Partilederne mødes med statsminister Mette Frederiksen (S) om yderligere genåbning i fase 2 på Christiansborg, onsdag den 20. maj 2020. Årsagen til forhandlingerne er, at de danske tal for smittede med coronavirus er lavere end ventet. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Især med tanke på eksperternes seneste vurdering af situationen, vil hun 'ikke lade sig presse til noget, der ikke er forsvarligt'.

- Når vi kommer længere hen på sommeren, er der reelt ikke nogen, der kan love danskerne, at vi står det sted, vi gør i dag, siger hun.

Genåbningen skal ske i faser og yderst kontrolleret, mener hun.

- At gøre det hele på én gang vil medføre en kæmpe risiko for, at det hele kommer ud af kontrol, siger hun og understreger, at det bare vil få endnu større konsekvenser for erhvervslivet.

Venstre: For dyrt at vente længere

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen holder fast i, at der skal åbnes så meget som muligt, så hurtigt det er sundhedsfagligt forsvarligt - og han mener, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt, som tingene ser ud nu.

- Det er også derfor, vi har lagt lidt elastik ind. For det skal være sundhedsfagligt forsvarligt, siger han med henvisning til aftalen med de andre borgerlige partier, Radikale Venstre og Alternativet.

- Men der er nødt til at være en sammenhæng. Vi ved, vi må troppe op på en restaurant, og er der fire borde, så må der sidde ti mennesker ved hvert bord. Med mindre de kender hinanden - så må de kun sidde ti mennesker alt i alt! Det har jeg svært ved at forstå, og det tror jeg, de fleste mennesker intuitivt har svært ved at forstå, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Samtidig mener han ikke, at politikerne - og særligt regeringen - kan ignorere, at nedlukningen er dyr.

- Det, der har den største økonomiske betydning for Danmark lige nu, det er grænsen, og derfor er vi nødt til at se på de restriktioner, der er der, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen har en grænseåbning stående øverst på sin ønskeliste forud for forhandlingerne. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Både SF og Enhedslisten er skeptiske overfor de andre partiers forslag.

- Danskerne slækker i øjeblikket på kravene. Det kan betyde, smitten udvikler sig, og det har jeg ingen interesse i, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr, der dog åbner for at gå i retning af en større åbning med små skridt af gangen.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er endnu mere tilbageholden. Vi ved ikke, hvad fremtiden bringer, siger hun.

- Vi risikerer jo med sommerferien, at alle jyderne, der lige nu er ret meget uden smitte, får besøg af københavnere, som tager noget smitte med hjemmefra, siger hun.

Hun påpeger samtidig, at sundhedsmyndighederne i første omgang rådede politikerne til, at der skulle gå tre uger mellem hver etape af genåbningen for at holde øje med smitteudviklingen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk