Flertal vil erklære Inger Støjberg uværdig som medlem af Folketinget

Det står klart, efter Enhedslisten har meldt ud, at de også finder hende uværdig som medlem af Folketinget.

Inger Støjberg blev dømt til 60 dages ubetinget fængsel i rigsretten mandag. Det betyder, at Folketinget nu skal tage stilling til, om hun er værdig som medlem af selvsamme. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Enhedslisten melder sig nu til gruppen af partier, der finder Inger Støjberg uværdig som medlem af Folketinget. Det fortæller partiets retsordfører Rosa Lund.

- Vi er kommet frem til, at Inger Støjberg ikke er værdig til at sidde i Folketinget. Det er hun ikke, fordi sagen er kommet så langt ud, at det er nødvendigt at sætte to meget tykke streger under, at det, hun har gjort, er ulovligt, siger Rosa Lund.

Det betyder, at der er flertal for, at Støjberg ikke længere kan sidde i Folketinget.

Flertallet består af Venstre, De Radikale, Enhedslisten, SF, Alternativet, Frie Grønne, Liberal Alliance og tre af Folketingets løsgængere, Lars Løkke Rasmussen, Orla Østerby og Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Venstre meldte ud for kort tid siden

Tidligere onsdag eftermiddag meldte Støjbergs tidligere parti Venstre ud, at de heller ikke fandt hende værdig som medlem. Det skete ovenpå et gruppemøde i partiet.

- Det er en meget klar dom, og det er på det bagtæppe, vi har drøftet, hvor vi skal stå i folketingsgruppen, sagde gruppeformand Karsten Lauritzen (V).

- Vi er kommet frem til i Venstres folketingsgruppe, at det er uforeneligt med hvervet som folketingsmedlem at have fået en ubetinget fængselsdom, fortsatte han.

Hør Karsten Lauritzen forklare Venstres begrundelse herunder.

Senere onsdag eftermiddag har Konservative så sluttet sig til flertallet. Ligesom Venstre mener de heller ikke, at man er værdig til at sidde i Folketinget, når man er idømt en fængselsstraf.

Det fortæller partiets gruppeformand Mai Mercado.

- Vi har besluttet, at når man har modtaget en dom på to måneders ubetinget fængsel, så kan man ikke samtidig være værdig til at sidde i Folketinget, siger hun.

Ventes afgjort på tirsdag

Partierne arbejder efter, at Inger Støjbergs skæbne kan afgøres tirsdag den 21. december ved en afstemning i Folketingssalen.

Det fortalte formanden for Udvalget til Valgs Prøvelse, (S) i går aftes, efter der har været møde i udvalget.

Lennart Damsbo-Andersen er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet og formand for Udvalget til Valgs Prøvelse. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Udvalget mødes igen på torsdag klokken 16.00 for at skrive en betænkning. Det vil sige, at partierne skal have gjort deres stilling op inden da.

Det er først efter det møde, vi med sikkerhed ved, om Støjbergs fremtid når til afstemning inden jul.

Socialdemokratiet har endnu ikke meldt ud, hvad de mener om Støjbergs værdighed.

Tror ikke selv på at kunne fortsætte

Allerede i går skrev Inger Støjberg ud i et nyhedsbrev, at hun ikke forventede at få lov at fortsætte som medlem af Folketinget.

- Jeg forventer, at et flertal erklærer mig uværdig til at blive siddende på min post, skrev hun.

Hun skrev videre, at hun har besluttet sig for at være til stede i salen, når der skal stemmes om hendes fremtid.

- Jeg kommer dog ikke selv til at deltage i afstemningen. Det mener jeg er det rigtigste, når der nu foreligger en endelig dom, lyder det fra Inger Støjberg.

Og det ser altså ud til, at hun får ret i sin antagelse.

Fire er røget ud før

Det sker kun ganske sjældent, at et folketingsmedlem bliver erklæret uværdig og dermed bliver smidt ud af Folketinget af sine kollegaer. Blandt andet fordi folketingsmedlemmer, der står til at ryge ud, ofte trækker sig selv.

Det er indtil videre sket fire gange siden grundlovsændringen i 1953, at et folketingsmedlem er blevet erklæret uværdig.

Først var det den færøske folketingsmand Thorstein Petersen, der i 1957 røg ud, efter han blev idømt 40 dages fængsel ved Højesteret for at overtræde banklovgivningen.

Siden røg den radikale Arnold Chr. Normann ud i 1972, da han året forinden var involveret i en trafikulykke, hvor han var hovedansvarlig for, at to blev dræbt, og tre blev kvæstet. Han fik frakendt kørekort og en såkaldt hæftestraf på 30 dage.

Desuden er Fremskridtspartiets Mogens Glistrup blevet erklæret uværdig to gange - både i 1983 og 1984 - efter en dom på tre års fængsel for skattesvig.

Senest var det så et andet medlem af Fremskridtspartiet, Hugo Holm, der i 1990 blev erklæret uværdig efter en dom på seks måneders fængsel for vold, forsøg på bedrageri, falsk anmeldelse og spritkørsel.

Hvem får mandatet?

Hvis Støjberg bliver erklæret uværdig til at fortsætte i Folketinget, mister hun sit mandat. I stedet vil det gå til den suppleant, der blev valgt i hendes kreds ved det seneste Folketingsvalg - da hun stillede op for Venstre.

Umiddelbart ville Venstre altså stå til at overtage det mandat, de mistede, da Støjberg meldte sig ud af partiet.

Men suppleanten, der står til at komme ind, hvis hun takker ja til at overtage mandatet, hedder Gitte Willumsen, og hun er heller ikke medlem af Venstre længere. Hun sidder i dag i byrådet i Silkeborg for De Konservative.

Takker Gitte Willumsen nej til mandatet, hedder næste suppleant på listen Anders G. Jacobsen. Og han er - tro det eller ej - heller ikke længere medlem af Venstre. Han er i dag medlem hos De Radikale, der altså også potentielt kan overtage mandatet.