Flertal vil forbyde imamer at blive domsmænd og nævninge

Imamer skal sidestilles med præster og dermed ikke kunne blive nævninge eller domsmænd, mener flere partier.

Imamer skal selvfølgelig ikke kunne blive domsmænd eller nævninge, lyder det fra Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Et flertal i Folketinget vil nu forbyde imamer at blive domsmænd eller nævninge.

Det skriver Information.

Det sker med henvisning til, at såkaldt gejstlige fra de anerkendte/godkendte trossamfund, herunder præster, fra gammel tid er udelukket fra at bestride hvervet som domsmand eller nævning.

Der gælder imidlertid ikke et tilsvarende forbud for imamer.

Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, er en af dem, som ikke ønsker at se imamer som domsmænd eller nævninge.

- Så kan de sidde der og dømme efter sharia - eller hvad ved jeg. Det ville se kønt ud. Derfor må vi have det skåret ud i pap, at imamer selvfølgelig ikke kan blive domsmænd eller nævninge, siger han til Information.

Også Socialdemokratiet og Alternativet er enige i, at der ikke bør være forskel på religiøse forkyndere.

Minister vil undersøge fortolkning

I et svar til Folketingets retsudvalg oplyser justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at nok er det Kirkeministeriets "vurdering", at imamer og andre religiøse forkyndere, der i et anerkendt/godkendt trossamfund udfylder den samme rolle som en præst, også er omfattet af retsplejelovens § 70, der udelukker såkaldt gejstlige fra at være nævninge og domsmænd.

Men forbuddet gælder i givet fald kun for forkyndere fra netop anerkendte/godkendte trossamfund.

I dag er der 27 anerkendte/godkendte islamiske og islaminspirerede trossamfund i Danmark, men der er ikke registreringspligt for trossamfund, og der findes en del, som ikke er anerkendt ved kongelig resolution eller siden er blevet godkendt.

Den omstridte Grimhøjmoské i Aarhus tilhører ikke et godkendt trossamfund, men er organiseret i en godkendt forening. Og imamer herfra vil ikke være udelukket fra at blive nævninge eller domsmænd.

Justitsministeren vil undersøge, hvordan bestemmelsen "fortolkes og anvendes i praksis" af domstolene, og overveje, om der er behov for eventuelt "foretage yderligere, herunder eventuelt at ændre ordlyden af retsplejelovens § 70."

/ritzau/