Flertal vil give politiet nyt værktøj: Skal kunne 'spille med' i flere forbrydelser

Et politisk flertal vil sætte ind over for blandt andet hælervarer på nettet ved at give politiet et nyt redskab til efterforskningen.

Politisk flertal vil give politiet mulighed for at "spille med" i flere lovovertrædelser som led i efterforskningen, siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen. (Foto: Camilla rønde © Scanpix)

Det skal være slut med at kunne bestille hash, stjålne cykler og designermøbler på nettet, som man bestiller en pizza.

Sådan lyder det fra et flertal på Christiansborg, der vil give politiet et nyt redskab til at efterforske bl.a. salg af hælervarer på nettet.

Konkret vil politikerne udvide politiets mulighed for at anvende agenter i efterforskningen, der via en falsk identitet kan udgive sig for at være for eksempel køber af en stjålen varer på nettet.

Som reglerne er i dag, kan det kun ske, hvis forbrydelsen, der efterforskes, kan give mindst seks års fængsel, og det begrænser politiet, mener Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

V: Vigtigt redskab for politiet

- Politiet kan ikke gå ind og spille med, for eksempel spille køber på nettet af stjålne varer og lignende. Kunne de det, så var det jo langt, langt nemmere at få opklaret forbrydelserne. Det kan de ikke i dag, og det vil vi gerne lave om på, siger han.

I dag må politiet blande sig i en forbrydelse, hvis der er begrundet mistanke, og man får en dommerkendelse, men altså kun hvis efterforskningen handler om en lovovertrædelse, der kan straffes med fængsel i seks år eller derover.

Derfor ser Preben Bang Henriksen to muligheder:

- Enten sætter vi seksårsgrænsen ned, så vi fanger de forbrydelser, vi gerne vil have fat i, eller også så gør vi det, at vi undtager nogle forskellige forbrydelser, siger Preben Bang Henriksen.

DF tror på forebyggende effekt

Dansk Folkeparti roser ideen fra regeringspartiet.

- Det er vores indtryk, at man sagtens ville kunne give politiet nogle bedre redskaber, hvis man sørger for, at de i højere grad kan bruge agenter, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen.

- Vi håber på, det kan gøre op med hæleri, men måske også med handel med narkotika på sociale medier og dermed også bremse andre former for kriminalitet, siger han.

Også Socialdemokraternes retsordfører, Morten Bødskov, er positiv.

- Det, synes vi, er en god idé. Det er noget, vi har presset for, at regeringen skulle komme med. Vi har set, at dansk politi på mange måder er sat bagud her. Både af de kriminelle netværk, men også når man ser på, hvordan politiet i andre lande arbejder, siger han.

Enhedslistens ser dog kritisk på forslaget. Retsordfører Rosa Lund frygter blandt andet, at politiet ender som aktør i en forbrydelse.

- Det lyder som en let løsning, men problemet er, at de risikerer, at ende med at opfordre til mere kriminalitet, end de kan forhindre, siger Rosa Lund.

V og DF frygter ikke for retssikkerheden

Den bekymring afviser både Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre.

- Det er vigtigt, at politiet ikke optræder på en måde, hvor det er dem, der fremprovokerer en forbrydelse, der ellers ikke ville finde sted. Der er i forvejen dommerprøvelse af det her – man skal for en domstol for at kunne optræde som agent – så det frygter jeg faktisk ikke, siger Preben Bang Henriksen.

- Det bliver mere usikkert at være forbryder, men det gør ikke mig noget.

Justitsministeriet undersøger i øjeblikket muligheden for, at politiet kan tage særlige efterforskningsskridt, når det kommer til salg af hælervarer på nettet, og ifølge Preben Bang Henriksen vil Justitsministeriet komme med et konkret udspil efter sommeren.

Facebook
Twitter