Flertal vil lade homoseksuelle adoptere

Folketinget har vedtaget et forslag fra Borgerligt Centrums leder Simon Emil Ammitzbøll om, at homoseksuelle skal kunne adoptere.

Der var flertal i Folketinget for et forslag fra Borgerligt Centrums leder Simon Emil Ammitzbøll om at lade homoseksuelle adoptere. (Foto: Jørgen Søby © DR)

Homoseksuelle par vil fremover kunne få lov at adoptere. Seks medlemmer af Venstres folketingsgruppe gik imod resten af deres folketingsgruppe, og dermed var der med stemmer fra venstre side af salen og Liberal Alliance et flertal for et forslag fra Borgerligt Centrums leder Simon Emil Ammitzbøll.

I alt stemte 62 for, og 53 stemte imod.

Venstres ordfører Gitte Lillelund Bech gik selv imod sit eget parti, og ud over hende er der tale om Karsten Lauritzen, Malou Aamund, Ellen Thrane Nørby, Sophie Løhde og Karen Ellemann. Selv begrunder hun sin støtte til Simon Emil Ammitzbølls forslag således:

- Jeg synes, det er vigtigt med ligestilling på adoptionsområdet, så uanset din seksualitet skal du have lov til at adoptere, siger hun.

Minister: Signalpolitik

Under førstebehandlingen af lovforslaget i december anførte justitsminister Brian Mikkelsen, at der kun er tale om ligestilling på papiret.

- Vi ved, at i den virkelige verden kan registrerede partnere ikke modtage adoptivbørn. Og på den baggrund opfatter vi fra regeringens side det her som signalpolitik, sagde justitsministeren.

Gitte Lillelund Bech erkender, at lovændringen ikke vil få den store praktiske betydning, fordi det i øjeblikket er vanskeligt for alle at adoptere.

- Men jeg synes, vi skal have ligestillingen, vi skal have muligheden, siger Gitte Lillelund Bech.

Aftaler med enkelte lande

Hverken Simon Emil Ammitzbøll eller Gitte Lillelund Bech frygter, at den nye fremgangsmåde vil gøre det sværere for heteroseksuelle at adoptere. For lovforslaget er skruet sådan sammen, at der skal laves aftaler med de enkelte lande, før homoseksuelle kan få børn fra dem. Og der er erfaringer fra Sverige, der i fem år har haft en lignende ordning:

- Vi har fået redegørelser fra det svenske justitsministerium, der viser, at det overhovedet ikke har påvirket antallet af børn til Sverige, at man i fem år har haft tilladt adoptioner til homoseksuelle, siger Simon Emil Ammitzbøll.