Flertal vil lave fond for voldsofre

Enhedslistens forslag om en fond til fordel for ofre for kriminalitet, kan give regeringen et flertal imod sig. Regeringen vil vente - flertallet vil se handling nu.

- Det kan kun gå for langsomt med at sikre den rette hjælp til voldsofre. Så hvis regeringen ikke skynder sig at komme op med noget bedre, er vi klar til at vedtage forslaget med oppositionen, siger Pernille Skipper, retsordfører for Enhedslisten. (Foto: NIels Ahlmann Olesen © Scanpix)

Folketinget skal den 29. maj skal førstebehandle et forslaget om en fond til fordel for ofre for kriminalitet, og her vil regeringen efter al sandsynlighed få et flertal imod sig, skriver Kristeligt Dagblad.

Regeringen er ellers ikke afvisende over for forslaget. Men den afventer et samlet udspil på området fra justitsminister Morten Bødskov (S) senere på året.

EL vil ikke vente

Så længe kan Enhedslisten ikke vente, og partiet er parat til at få vedtaget sit eget forslag med Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti allerede før sommer.

- Det kan kun gå for langsomt med at sikre den rette hjælp til voldsofre. Så hvis regeringen ikke skynder sig at komme op med noget bedre, er vi klar til at vedtage forslaget med oppositionen, siger Pernille Skipper, som er retsordfører for Enhedslisten.

Inspiration fra Sverige

Enhedslistens forslag er inspireret af Sverige, hvor svenske kriminelle skal betale 500 kroner for hver ny begået lovovertrædelse, som kræver fængselsstraf. Pengene går til forskning, projekter og psykologbistand til gavn for ofrene for forbrydelserne. Og den idé er man med på i oppositionen. Dansk Folkeparti har allerede meddelt, at man vil stemme for forslaget. Og både Venstre og De Konservative er umiddelbart positive og klar til at følge trop.

Forbrydere betaler til ofre

- Vi har endnu ikke taget en endelig beslutning, men vi er meget positive. Det er kun rimeligt, at forbryderne er med til at betale til ofrene. Her er det vigtigt at sende et klart signal om, at samfundet er på ofrenes side og ikke forbrydernes, siger Venstres retspolitiske ordfører, Karsten Lauritzen.

Den besked kommer bag på regeringen. De tre partier har haft 10 år ved magten, hvor de nemt kunne have gennemført forslaget, mener Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup;

Venter på samlet udspil

- Vi har allerede stillet lignende forslag under VK-regeringen, men blev afvist. Nu kan vi omsider gå i gang med at rydde op efter V, K og DF's efterslæb. Derfor undrer det mig, at man nu er på ofrenes side, selvom det naturligvis kun er glædeligt.

Han mener, det kræver mere tid at klarlægge, hvordan man bedst styrker en samlet indsats over for voldsofre. Derfor håber han, at Enhedslisten vil udskyde sine planer og sammen med regeringen forhandle et forslag på plads, når regeringen er klar med sit udspil.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk