Flertal vil sætte loft over spillebonusser

Flere partier vil beskytte personer, der har problemer med spil, mod store bonusser.

Det skal være forbudt for spiludbydere at tilbyde bonusser på over 1000 kroner til spillere, mener et flertal på Christiansborg.

Fremover skal det være slut med at se tv-reklamer for casinospil og betting, der lokker med bonusser på flere tusinde kroner.

Det mener Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der bakkes op af Enhedslisten og SF.

Ifølge Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, er bonusserne årsag til, at flere bliver fastholdt i problematiske spilleforhold.

Og derfor mener han, at loftet skal ligge på 1.000 kr.

- I dag er der nogle spillefirmaer, der tilbyder 10.000 kroner i bonusser og VIP-programmer med rejser for at holde på kunder, hvor nogle af dem spiller for meget og i stedet burde have hjælp til at spille noget mindre.

- Og derfor skal vi have et loft over bonusser, som man ved er noget af det, der lokker flere til at spille for meget, siger Jesper Petersen.

Spiludbyderne skal tage mere ansvar

Dansk Folkeparti mener også, at der er brug for et loft over bonusser. Men modsat Socialdemokratiet vil man ikke lægge sig fast på et beløb.

Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet lider 10.000 danskere af ludomani, mens 125.000 danskere i 2016 havde problemer med pengespil, viser tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.

Og bonusser på op til 10.000 kroner er som at vifte med et rødt flag foran øjnene på spillere med problemer, siger DF's skatteordfører Dennis Flydtkjær.

- Det er ikke et sundt marked, og derfor har vi brug for en yderligere regulering end den, vi har i dag.

Enhedslisten: Mere gennemsigtighed

Hos Enhedslisten er man også med på de 1.000 kroner, som Socialdemokratiet foreslår.

Men ifølge partiets skatteordfører, Rune Lund, skal man også kigge på, hvordan man gør markedet mere gennemsigtigt.

Og derfor bør forslaget ikke stå alene, siger han.

- Som markedet er i dag, kan man for eksempel få en bonus på 1.000 kroner, hvis man selv smider 1.000 kroner. Men samtidig er der et omsætningskrav, der tvinger dig til at spille det beløb, du har sat ind, mange gange.

- Og så kan man jo have tabt de penge mange gange, inden man kommer dertil, hvor man kan få bonussen på 1.000 kroner.

SF: Bonusser bør fjernes helt

Opbakning er der også hos SF, selvom man her mener, at en grænse på 1.000 kroner er alt for uambitiøst.

I stedet skal bonusserne sløjfes helt, siger skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen.

- Vi ved, at bonusserne målrettes mod personer, der har fundet styrke til ikke at spille længere. Et loft kan være fint nok, men det er uambitiøst at sætte det så højt.

- Vi ser gerne, at det bliver afskaffet helt, siger Lisbeth Bech Poulsen.

S: Afskaffelse af bonusser vil give bagslag

I 2012 gav en liberalisering af spillelovgivningen en række udenlandske spiloperatører licens til det danske marked mod, at de betalte en procentdel tilbage til den danske stat og udviste ansvarlighed i forhold til de udbudte spil.

Og ifølge Socialdemokratiet vil en afskaffelse af bonusser betyde, at spiludbyderne vil forlade Danmark og sende markedet tilbage til før 2012.

- Og så vil vi få flere spilreklamer med større bonusser, uden at vi kan gøre noget ved det, siger skatteordfører Jesper Petersen.