Flertal vil stramme hvidvaskregler: 'Indsats har ikke været tilstrækkelig'

Socialdemokratiet har fremsat en række nye forslag i kampen mod hvidvask. DF og SF bakker op.

Det er essentielt, at der blive strammet op på reglerne efter de mange store hvidvasksager, mener Morten Bødskov, retsordfører og formand for Folketingets erhvervsudvalg (S). (Foto: DR Nyheder)

Den seneste omfattende sag om mulig hvidvask i Danske Bank har tydeliggjort, at kontrolsystemet langt fra fungerer, som det skal.

Det mener Socialdemokratiet, der er klar med fem forslag, der skal dæmme op for økonomisk kriminalitet i den finansielle sektor.

- Der er behov for, at vi skærper indsatsen. Vi har set mange store sager på det seneste. Panama Papers, Luxleaks og nu en kæmpe sag i Danske Bank. Der er en række ting, der tyder på, at der simpelthen ikke er en tilstrækkelig stærk indsat mod hvidvask. Vi kan som samfund ikke på nogen måder tolere, at det finder sted, siger Morten Bødskov, retsordfører og formand for Folketingets erhvervsudvalg (S).

Partiet vil blandt andet gøre det muligt at straffe medarbejdere, der er involveret i hvidvask, hårdere. Derudover skal bankerne have mulighed for at indefryse midler fra kunder, som de mistænker for at blive brugt til økonomisk kriminalitet.

Ifølge Finans.dk danner der sig et politisk flertal bag udspillet. Det får opbakning fra Dansk Folkeparti og SF, der er to af de forligspartier, der står bag bankpakkerne, og som skal forhandle en ny hvidvaskstrategi på plads til efteråret.

Skal forhandles til efteråret

I udspillet fra Socialdemokratiet, som DR Nyheder er i besiddelse af, er der blandt andet et forslag om at indføre en ny såkaldt 'fast-track' ordning hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

Det skal gøre det muligt for pengeinstitutionerne at få en indberetning om mulig hvidvask først i køen hos SØIK, hvis der er særlige mistænkelige transaktioner.

Dermed kan sagen undersøges med det samme i stedet for, at Bagmandspolitiet skal igennem flere mindre sager først.

Derudover vil partiet gøre det muligt for pengeinstitutionerne at fastfryse transaktioner, som man mistænker for at blive brugt til hvidvask, mens efterforskningen er i gang hos SØIK.

- Vi kan se i dag, at Bagmandspolitiet får et svimlende antal beretninger, og vi er nervøse for, om den rigtige sag kommer først. Derfor er der brug for at styrke samarbejdet mellem finanssektoren og Bagmansdspolitiet, forklarer Morten Bødskov (S).

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) fortæller til Finans.dk, at han ser frem til at diskutere forslagene ved forhandlingsbordet.

Ministerens mål er, at Danmark skal høre til blandt de lande i Europa, der har den strammeste hvidvasklovgivning.

FacebookTwitter