Flugten fortsætter: LA's næstformand forlader partiet

Liberal Alliances næstformand, Mai Christiansen, har meldt sig ud. Det er tredje opsigtsvækkende afsked på en uge.

Alex Vanopslagh står i spidsen for det kriseramte parti, som nu også har mistet sin næstformand. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Siden 2011, hvor Liberal Alliance fik valgt sine første medlemmer til Folketinget, har Mai Christiansen været partiets næstformand.

Efter otte år på posten har hun nu meldt sig helt ud partiet.

- Jeg har svært ved at genkende partiet, siger hun til DR Nyheder og fortæller, at det har været den seneste uges tumult, der fik bægeret til at flyde over.

- Det er svært for mig at se fremtiden for partiet, siger Mai Christiansen.

I den forgangne uge har både partiets tidligere politiske ordfører Christina Egelund og tidligere økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille sagt farvel til LA.

Partiet kom kun akkurat ind i Folketinget ved valget i juni med 2,3 procent af stemmerne. Fire folketingsmedlemmer og titlen som Borgens mindste parti rakte det til.

Dybt splittet

Vælgerflugten resulterede i, at LA-profiler som Joachim B. Olsen og Laura Lindahl røg ud af Folketinget - for slet ikke at tale om den tidligere leder for partiet, Anders Samuelsen, der heller ikke fik stemmer nok til at komme ind.

Det tidligere medlem af Københavns Borgerrepræsentation Alex Vanopslagh tog over. Han står nu står i spidsen for en gruppe på Christiansborg, der efter Simon Emil Ammitzbøll-Billes exit kun tæller ham selv, tidligere transportminister Ole Birk Olesen og Henrik Dahl.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille forklarede i forbindelse med sin afsked i tirsdags, at folketingsgruppen havde været dybt splittet om, hvor snittet skulle lægges for genopfindelsen af Liberal Alliances politiske projekt.

- Den vigtigste årsag til, at jeg forlader Liberal Alliance er, at vi ikke kan blive enige om, hvilken retning partiet skal bevæge sig i efter det forsmædelige valgnederlag i juni, lød det.

De gik bag om min ryg

14 medlemmer af Liberal Alliances hovedbestyrelse havde op til hans udmelding forfattet et brev, hvor de krævede større samarbejdsvillighed, eller at den tidligere kronprins helt slap tøjler.

Og netop brevet og ledelsens håndtering af stormvejret omkring Liberal Alliance var grunden til, at Mai Christiansen traf valget om at melde sig ud af partiet.

- Nogen i den politiske kreds af partiet vil gøre det snævert og trække det i en uliberal retning, som jeg ser det, siger hun.

Og hun har ikke været med til at skrive et brev, der krævede, at Ammitzbøll-Bille skulle rette ind, understreger hun.

- Tilliden er knækket efter at nogle få formulerede det bag om ryggen på mig og lækkede det til pressen, siger Mai Christiansen.

Forsvar for retsstaten

Da tidligere politisk ordfører Christina Egelund trak stikket, var det med en kraft, der gav genlyd. Kampen for et liberalt parti er tabt, lød det.

- Jeg savner et klart forsvar for det internationale samarbejde. Det handler om europapolitik og udlændingepolitik. Den aktuelle debat, vi har om syrienskrigere, der synes jeg, at et liberalt parti skal stå forrest i forsvaret for retsstaten.

- Det er nogle andre ting, man lægger vægt på i LA. Det er deres valg. Men så bliver det uden mig, sagde Christina Egelund.

Liberal Alliances formand, Leif Mikkelsen, har ikke ønsket at kommentere på tabet af sin næstformand. DR Nyheder har uden held forsøgt at få folketingsmedlemmerne i tale.