Flypassagerer i danske lufthavne skal bære mundbind

Flyrejsende i danske lufthavne skal fra 15. juni bære mundbind. Det oplyser Dansk Industri og regeringen.

Alle rejsende i danske lufthavne skal fra 15. juni bære mundbind fra det øjeblik, de går ind i en lufthavn. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Flypassagerer i danske lufthavne skal fra 15. juni bære mundbind fra de går ind i en dansk lufthavn og til rejsen er slut.

Det oplyser Dansk Industris branchedirektør Michael Svane til DR.

Reglerne gælder indtil videre uden en udløbsdato. Til gengæld får flyselskaberne mulighed for at sælge samtlige sæder i flyene, oplyser Michael Svane.

Har man som rejsende ikke selv et mundbind, forventer branchedirektøren, at der bliver mulighed for at købe et ved ankomsten til lufthavnen.

- Aftalen betyder, at vi har mulighed for at få bedre økonomi, når vi skal i gang med luftfarten igen. Den har stået stille i en lang periode. Det vigtige for os er at sikre en tryg ramme.

Er der en aldersgrænse for det her krav?

- Nej, det er der sådan set ikke. Men der er jo også en pragmatik i det her. Det er klart, at der vil også være en vis konduite i det her. Jeg tror ikke, man skal være dybt bekymret for, at man kommer i et slagsmål med folk i lufthavnen over en to-årig.

Udmærket ide

I Københavns Lufthavn var der i dag opbakning til kravet om at bære mundbind.

- Det er en ganske udmærket idé, synes jeg. Det skulle man have gjort fra starten, siger pensionist Tonny Christensen.

Se, hvad en række rejsende tænker om udsigten til at flyve med mundbind.

Ens europæiske retningslinjer

Med aftalen har luftfartsindustrien og Transportministeriet valgt at følge retningslinjer fra det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur, EASA. Således bliver retningslinjerne de samme på tværs af europæiske lufthavne.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) roser luftfartsbranchen for at være med til at skabe "klare retningslinjer".

- Så man trygt som flypassager kan sætte sig ind i et fly. Det betyder, at det bliver obligatorisk at bruge mundbind, uanset om man går ind i en dansk eller anden europæisk lufthavn, siger han.

De danske myndigheder anbefaler jo ikke brug af mundbind. Hvorfor går I så ind og gør det her, hvis I ikke tror, det har nogen effekt?

- Den generelle anbefaling fra EASA gælder i alle europæiske lande. Det ville være akavet, hvis man skulle have et sæt regler, der gælder i en dansk lufthavn og et andet sæt regler i andre europæiske lufthavne. Derfor følger vi de generelle regler. Selvfølgelig er der en effekt, selvom den kan være beskeden.

Ingen planer om mundbindkrav i bussen

Hvorfor ikke også stille krav om det andre steder i den offentlige transport?

- I den her sammenhæng er der en international anbefaling. Men det gælder også, hvis man rejser grænseoverskridende mellem Danmark og Tyskland. For I Tyskland er det obligatorisk. Her handler det om det grænseoverskridende. Det er det, der gør, at vi har den tilgang, siger Benny Engelbrecht.

Dele af de europæiske anbefalinger bliver tilpasset danske forhold - blandt andet afstandskravet, hvor den generelle anbefaling om 1 meter i normale situationer vil blive fulgt.

I de internationale retningslinjer anbefales en afstand på 1,5 meter.

Transportministeren oplyser samtidig, at der ikke er nogen planer om at indføre et krav om mundbind i busser, tog og metro for nuværende.