FN: Danske planer om udvisnings-ø er meget bekymrende

FN's mennskerettighedschef fortæller, at man holder øje med planerne om nyt udrejsecenter på Lindholm.

(ARKIV) Øen Lindholm i Stege Bugt skal fremover huse kriminelle udlændinge, som Danmark ikke kan sende hjem. (Foto: © Styrelsen for Dataforsyning og E, Scanpix)

FN udtrykker bekymring for de danske planer om at samle udvisningsdømte kriminelle udlændinge på øen Lindholm.

Det fortæller FN's menneskerettighedschef, Michelle Bachelet.

- Jeg har seriøse bekymringer over planen. Vi vil holde øje med udviklingen og drøfte det med den danske regering, sagde hun onsdag.

- Vi har tidligere set de negative konsekvenser af tiltag, hvor man isolerer. De (regeringen, red.) bør ikke kopiere den slags. Man stigmatiserer dem og gør dem endnu mere sårbare ved at frarøve dem deres frihed, tilføjede hun.

Nyt center i Stege Bugt

Det var i forbindelse med finanslovsaftalen, at regeringen og Dansk Folkeparti fredag kunne løfte sløret for planerne om det nye udrejsecenter på øen i Stege Bugt.

I øjeblikket bor afviste asylansøgere, udlændinge på tålt ophold og udvisningsdømte kriminelle sammen på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast, men den gruppe skal flyttes til det nye center på Lindholm.

Gruppen af lovlydige afviste asylansøgere skal fortsat være på Kærshovedgård. Men udvisningsdømte kriminelle og personer på tålt ophold skal flyttes til det nye center på Lindholm.

Udrejsecentret på Lindholm ventes at være klar i 2021.

Planerne om det nye udrejsecenter har skabt heftig debat.

Blandt andre har Røde Kors danske generalsekretær, Anders Ladekarl, luftet sin utilfredshed.

- I aften savner jeg medmenneskelighed i Danmark. Jeg ved, at den er der. Vi må ud og finde den, skrev han på sin Twitter-profil fredag aften.

Støjberg: Imponerende udsyn fra New York

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) giver dog ikke meget for kritikken fra menneskerettighedschef.

- Jeg må sige, at jeg er ganske imponeret over det udsyn og indsigt, man åbenbart kan have fra New York. Vi har med et udrejsecenter at gøre, hvor der ikke er taget et eneste spadestik endnu, og vi har sagt, at vi selvfølgelig overholder de konventioner, som vi selv har skrevet under på, siger hun efter et møde i Bruxelles i Belgien.

Referencen til New York skyldes, at FN har hovedkvarter i den amerikanske millionby. FN's Flygtningehøjkommissariat, hvor menneskerettighedschefen holder til, har dog til huse i Genève i Schweiz.

/ritzau/Reuters/DR Nyheder

Opdateres klokken 17:21 med citat fra Inger Støjberg.