FN: Den danske regering løber fra sit ansvar

FN retter skarp kritik af regeringens stramning af regler for familiesammenføring.

Regeringen vil dæmme op fra flygtningestrøm fra blandt andet Syrien. Men det er på kante med internationale love, mener UNHCR. (Foto: BULENT KILIC © Scanpix)

SR-regeringens stramning af reglerne for familiesammenføring er med FN's ord 'på kanten af international ret'.

Den skarpe kritik kommer fra FN's flygtningehøjkommissariat, UNHCR, til regeringens forslag om ikke at give familiesammenføring det første år for visse flygtninge.

- Hvis vi taler om syrere - hvor vi mener, at langt de fleste er flygtninge under den internationale konvention - og man ikke med det samme går i gang med at give familiesammenføring, så er man på kanten af international ret, siger Pia Prydtz Phiri, regional chef for UNHCR i Nordeuropa, til DR Nyheder.

For har man flygtningestatus, har man også rettigheder, blandt andet til familiesammenføringer.

UNHCR opfordrer alle lande til proaktivt at give familiesammenføring så hurtigt som muligt for at undgå, at familier begiver sig ud på farlige flugtveje som eksempelvis i overfyldte både i Middelhavet.

- Danmark skal fortsat tage sit internationale ansvar og anerkende dem, som kommer til Danmark som flygtninge og se til, at de så hurtigt som muligt kommer ind i det danske samfund, og det betyder også, at de så hurtigt som muligt kan blive familiesammenført, siger Pia Prydtz Phiri.

Hun kalder det urealistisk at tro, at Danmark kan vende ryggen til situationen i Syrien.

- Det er urealistisk at tro, at Danmark kan isolere sig fra, hvad der foregår globalt. Er der konflikter og katastrofer er det noget, vi alle må tage ansvar for.

Danmark er ved at løbe fra sit ansvar

Derfor kalder FN det danske lovforslag for 'ulykkeligt'.

Så Danmark er i gang med at løbe fra sit ansvar. Er det det, du siger?

- Det synes jeg godt, man kan sige, siger Pia Prydtz Phiri, der nu vil rette henvendelse til den danske regering.

- Jeg synes ikke, man kan være det bekendt. Danmark har ellers et utrolig godt rygte internationalt i forhold til at fremme menneskerettigheder og udvikling globalt.

R-leder kan ikke kende billedet

Ved det radikale landsmøde forrige weekend var der stor utilfredshed blandt partiets græsrødder over stramningen på asylområdet. Men den nyvalgte radikale leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, afviser FN's kritik.

- Det billede, der er af Danmark, er jo, at vi anerkender 98 procent af de flygtninge, der kommer hertil. Jeg mener bestemt, vi kan være det her bekendt, siger Morten Østergaard.

Til kritikken om, at Danmark løber fra sit ansvar, siger den radikale leder:

- Jeg lytter altid opmærksomt, når UNCHR udtaler sig. Men jeg synes ikke, det er en berettiget kritik. Min oplevelse er, at den måde, vi behandler flytginge på, sagtens kan stå mål med, hvordan man gør det i andre lande, siger han til DR.

Lige nu er 51 millioner mennesker på flugt fra krig og elendighed. Det er det højeste tal siden Anden Verdenskrig. Heraf har mere end tre millioner syrere fået asyl i nærområderne, Tyrkiet og Libanon. Og seks millioner er internt fordrevet i Syrien.

Facebook
Twitter