FN er ikke nok: Klimaminister vil kæmpe land for land

Der er brug for en direkte indsats, mener regeringen, og derfor går Danmark nu direkte til lande, der vil forurene meget.

FN kan ikke længere stå alene, hvis vi skal nå vores klimamål. Det mener regeringen, der vil ændre den danske klimastrategi.

Vi skal kæmpe for klimaet land for land. Det mener regeringen, som vil gå meget mere direkte frem, når kulkraft og olie skal forvandles til vindmøller og solceller.

- Vi er simpelthen nødt til at påvirke nogle af de store lande, som udleder meget CO2, til at få omlagt deres energisektor. Derfor har vi nu indledt en række strategiske samarbejder med Kina, Vietnam, Mexico og Sydafrika, siger klimaminister Martin Lidegaard.

- Vi har i mange år brugt mange kræfter og meget krudt på at skubbe til de internationale klimaforhandlinger i FN. Det vil vi fortsætte med - med den strategi kan ikke længere stå alene.

Brud med FN

Dermed bryder klimaministeren med strategien om at forhandle med alle verdens lande på en gang i FN.

- Det er helt åbenlyst for mig, at FN-sporet ikke kan stå alene. Vi bliver også nødt til at ændre de enkelte landes politikker, siger Martin Lidegaard.

- Sidste år blev man enige om at lave en ny klimaaftale i 2020. Men der er lang tid til. Og hvis vi skal følge videnskabens anbefalinger, så skal vi altså i gang inden. Faktisk skal vi toppe verdens udledning af CO2 inden 2020.

- Der kan vi noget i Danmark. Vi er nok det land i verden, der har mest erfaring med morderne energisystemer. FN har ikke spillet fallit, men vi bliver nødt til at supplere den diplomatiske indsats med en mere praktisk og teknologisk og erhvervsrettet indsats, siger Martin Lidegaard.

Danmark kan lede verden

Det er lande, der står foran en økonomisk vækst - og hvor udledninger vil blive hundrededoblet i de næste 10 år, siger Martin Lidegaard. Så inden de lande har lavet deres energisystemer færdige, skal Danmark ind og tilbyde sin ekspertise.

- Vi kan sige: Vi ved, hvordan man laver grønner energisystemer, uden at de bliver dyrere. Og I bliver mindre afhængige af de fossile brændstoffer, som stiger i pris hele tiden. Det er der en stor efterspørgsel efter derude, siger Martin Lidegaard.

Én ting er, hvad Danmark kan tilbyde - men vi kan også få noget ud af det selv.

- Jeg kunne bruge al min tid på at rejse rundt til mine kollegaer i verden med vores eksperter fra Energistyrelsen. Så stor er efterspørgslen. Og det er den situation, vi skal udnytte - både for at fremme klimasagen men også fordi, at det her er noget, Danmark kan leve af på sigt, siger ministeren til DR Nyheder.

Facebook
Twitter