Tema Trepartsforhandlinger

FOA frygter flygtningeforslag: Nej til timeløn på 49 kroner

Den indslusningsordning af flygtninge, som LO og DA har foreslået, vil give kommuner mulighed for at ansætte til alt for lav løn, siger FOA.

- Forslaget giver kommunerne mulighed for at ansætte flygtninge til en timeløn på 49 kroner. Det er ren indslusningsløn, siger formand for FOA, Dennis Kristensen. (Foto: martin sylvest andersen © Scanpix)

Der er store og alvorlige huller i forslaget om en indslusningsordning, som arbejdsgiverne og fagforeningerne er gået sammen om.

Sådan lyder det fra FOA-formand Dennis Kristensen.

Formålet med ordningen er at forbedre flygtninges mulighed for at blive en del af arbejdsmarkedet, og selv om flertallet i LO's daglige ledelse støtter forslaget, har FOA stillet sig på bagbenene.

Trepartsforhandlinger

Det er et stort ansvar, der hviler på repræsentanterne for regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne, når de går i gang med trepartsforhandlingerne. Succesen ved en sådan forhandling handler i høj grad om at skabe realistiske forventninger til resultatet.

Gå til tema

- Forslaget giver kommunerne mulighed for at ansætte flygtninge til en timeløn på 49 kroner. Det er ren indslusningsløn, siger formand for FOA, Dennis Kristensen.

LO og DA kalder indslusningsordningen for en integrationsgrunduddannelse (IGU), og den skal hjælpe flygtninge og familiesammenførte, som ikke allerede er kvalificerede til at finde et almindeligt job i Danmark.

Integrationsgrunduddannelsen skal i alt vare op til to år og veksle mellem uddannelse og virksomhedspraktik. I de to år skal flygtninge være på skolebænken i alt 20 uger.

Dennis Kristensen frygter, at aftalen kan fortrænge andre ansatte.

- Der er risiko for, at der går flygtninge ind af den ene dør og andre ansatte ud af den anden med et opsigelsesbrev i hånden, siger han.

Forslaget fra DA og LO:

  • Indslusningsordningen skal være en integrationsgrunduddannelse (IGU). Den skal sikre en mulighed for arbejde og opkvalificering for flygtninge og familiesammenførte, som endnu ikke har kvalifikationer, som lever op til kravene på det danske arbejdsmarked.
  • IGU skal vare op til 24 måneder og veksle mellem uddannelse og virksomhedspraktik. Uddannelsesforløbet skal vare 20 uger.
  • Flygtningene modtager elevløn, når de arbejder i en virksomhed.
  • Målet er, at flygtninge bliver løftet til at kunne varetage et job på almindelige danske arbejdsmarkedsvilkår eller fortsætte på eksempelvis en erhvervsuddannelse.
  • Gennemførelsen af et IGU-forløb giver ret til optagelse i a-kasse på dimittendvilkår.

    Kilde: LO

/ritzau/