FOA: LA og K's ønske om at droppe feriepenge bygger på uvidenhed

LA og K kender ikke feriepengesystemet, når de foreslår at skrotte det, mener Dennis Kristensen.

LA og Konservative foreslår, at feriepengene skal udbetales sammen med lønnen hver måned, i stedet for at man skal indbetale 12,5 procent af sin løn til statens feriekonto hver måned. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Det bygger enten på regulær uvidenhed om, hvordan arbejdsmarkedet er skruet sammen, eller direkte dumhed, når Liberal Alliance og De konservative vil afskaffe feriepenge.

Det siger Dennis Kristensen, der er formand i fagforbundet FOA, der organiserer offentligt ansatte, og som har cirka 182.000 medlemmer.

Formandens udmelding kommer, efter at Jyllands-Posten skriver, at de to partier foreslår, at feriepengene skal udbetales sammen med lønnen hver måned, i stedet for at man skal indbetale 12,5 procent af sin løn til statens feriekonto hver måned.

- Jeg er stærkt overrasket over det. Det virker som om, at de ikke kender det feriepengesystem, vi har. Og det lader til, at de ikke ved, hvad de snakker om, siger han.

Meget mere mangfoldigt

Dennis Kristensen kan ikke se, hvordan forslaget skulle kunne fungere i praksis, da der ikke er ens ordninger i feriepengesystemet for alle.

Han peger på, at der både er ordninger, hvor feriepengene indbetales til en feriekonto, men at en arbejdsgiverforening også kan garantere for feriepenge, hvorfor man slet ikke skal indbetale til en feriekonto. Og der er også lønmodtagere, som holder ferie med betalt løn.

- Vi har et meget mere broget og mangfoldigt feriepengesystem, end Liberal Alliance og De Konservative giver udtryk for.

- Forslaget afslører, at Liberal Alliances og De konservatives folketingsmedlemmer ved for lidt om arbejdsmarkedet, siger Dennis Kristensen.

Dansk ferielov er i strid med EU-retten

For to år siden fastslog EU-Kommissionen, at den danske ferielov strider med EU-retten, fordi man herhjemme optjener sine feriepenge i løbet af et kalenderår, mens ferieåret løber fra maj til maj, og pengene først udbetales det efterfølgende år. Nyuddannede kan dermed vente op til 18 måneder på, at de kan få de optjente feriepenge udbetalt, og det er i strid med EU-reglerne om, at lønmodtagere har ret til mindst fire ugers betalt ferie om året.

I den forbindelse skal regeringen blandt andet nu drøfte en reform af den danske ferielov. I næste uge mødes et udvalg bestående af arbejdsmarkedets parter for at udforme en rapport, der skal byde ind med forslag til en ny ferielov.

/ritzau/