Fodgængerforbund om rødt lys-forslag: Det vil koste menneskeliv

Hvis Venstre vil give grønt lys til at gå over for rødt, vil det bringe børn i livsfare i trafikken, mener Rådet for Sikker Trafik og Dansk Fodgængerforbund.

Det vil være en farlig glidebane at give fodgængere lov til at gå over for rødt lys, som Venstre foreslår. Det mener man i både Rådet for Sikker Trafik og Dansk Fodgængerforbund. (© Scanpix)

Det vil koste børneliv i trafikken, hvis Venstres retsordfører Karsten Lauritzen får gennemført sit forslag om at gøre det lovligt at gå over for rødt i fodgængerfelter.

Så skarp er advarslen fra formanden for Dansk Fodgængerforbund, Mikael Le Dous.

- Det vil koste menneskeliv. Danske forældre bruger meget tid på at lære børn at færdes i trafikken. Og børn tager også bestik af, at hvad de ser andre gøre, siger Mikael Le Dous.

- Hvis de ser, at voksne går over for rødt, så vil de også gøre det, men de har jo ikke nødvendigvis alderen til at vurdere, om det er sikkert. Rødt lys skal betyde stop, og så er den ikke længere. Alt andet er en farlig glidebane, siger han.

Råd: Man gambler med menneskeliv

Og samme løftede pegefinger kommer fra Rådet for Sikker Trafik.

- Den gode gamle regel, som alle børn kender "rød mand stå, grøn mand gå" har været meget betydende for det meget lave antal trafikdræbte i Danmark. Vi ved fra forskningen, at børn har meget svært ved at bedømme afstande og hastigheder på biler. De kender derimod betydningen af det røde lys, siger direktør i Rådet for Sikker Trafik, Mogens Kjærgaard Møller.

Han frygter, at det vil afspejle sig i ulykkestallene, hvis man begynder at pille ved reglerne.

- Skal man virkelig gamble med sådan noget som menneskeliv og kvæstede, bare for at folk kan komme lidt hurtigere over et lyskryds? Det mener jeg bestemt ikke, siger Mogens Kjærgaard Møller.

Venstre: Blind tillid til grøn mand kan være farlig

Venstres retsordfører mener omvendt, at det vil kunne nedbringe antallet af ulykker med fodgængere, hvis man gør det lovligt at gå over for rødt.

- Nogle gange kan man også komme galt af sted, når man går over for grønt, fordi der er bilister og cykler, der ikke respekterer, at der er rødt for dem, siger Karsten Lauritzen.

- Hvis vi kan få danskerne til at lade være med at stole for blindt på den grønne mand, så tror jeg, der vil være færre fodgængere, der kommer til skade i trafikken, siger han.

Facebook
Twitter