Fødevareminister beder styrelse forklare sig om MRSA

Fødevarestyrelsen skal gøre rede for sin håndtering af den farlige MRSA-bakterie efter kritisk tv-dokumentar.

I DR's dokumentar, ’Den dag penicillinen ikke virker’, fortæller professor Frank Møller Aarestrup, at han tidligt anbefalede Fødevarestyrelsen at undersøge "avlstoppen" i danske svinebesætninger for at finde ud af, hvilke besætninger der havde smitten. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) beder nu Fødevarestyrelsen om en redegørelse for håndteringen af MRSA-bakterien hos husdyr.

Det sker, efter at DR søndag aften sendte en kritisk dokumentar om emnet - 'Den dag penicillinen ikke virker'.

- Der blev i aftes sendt en dokumentar med en række påstande, der sår tvivl om Fødevarestyrelsens håndtering af indsatsen mod husdyr-MRSA siden 2008. De forhold skal nu belyses, siger Esben Lunde Larsen i en skriftlig kommentar.

I dokumentaren fortalte, at professor Frank Møller Aarestrup, Fødevareinstituttet på DTU, tidligt anbefalede Fødevarestyrelsen at undersøge "avlstoppen" i danske svinebesætninger for at finde ud af, hvilke besætninger der havde smitten.

Selv om professoren gentagne gange fremførte sit synspunkt for Fødevarestyrelsen, gik anbefalingen ifølge dokumentaren ikke videre til politikerne.

Frank Møller Aarestrup mener, at en screening af avlsbesætningerne kunne have sat en stopper for udbredelsen af den såkaldte svinebakterie MRSA CC398.

Op mod 12.000 danskere er i dag smittet med denne bakterie, der i værste fald kan føre til blodforgiftning og dødsfald.

Fra 2012 til 2014 døde syv danskere af smitten.

Fødevareministeren har i forvejen inviteret partiernes ordfører til en orientering om håndteringen af MRSA tirsdag 20. september.

Det sker i forbindelse med en planlagt afrapportering på baggrund af det seneste veterinærforlig.

/ritzau/

FacebookTwitter