Fødevarestyrelsen får fem uger til at forklare MRSA-forløb

I oktober skal Fødevarestyrelsen forklare forløbet om MRSA til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

En undersøgelse viste i 2014, at to ud af tre danske svinestalde er inficeret med MRSA. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har bestilt en redegørelse om MRSA fra Fødevarestyrelsen senest 26. oktober 2016.

Allerede i går bestilte han rapporten, og i dag har han så orienteret forligskredsen om sagen.

Søndag aften sendte DR dokumentaren 'Den dag penicillinen ikke virker', der sår tvivl om Fødevarestyrelsens håndtering af indsatsen mod husdyr-MRSA siden 2008.

I dokumentaren fremgår, at professor Frank Møller Aarestrup, Fødevareinstituttet på DTU, tidligt anbefalede Fødevarestyrelsen at undersøge "avlstoppen" i danske svinebesætninger for at finde ud af, hvilke besætninger der havde smitten. Men anbefalingen kom aldrig videre til politikerne.

Op mod 12.000 danskere er i dag smittet med bakterien, der i værste fald kan føre til blodforgiftning og dødsfald.

Fra 2012 til 2014 døde syv danskere af smitten.

Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, De Radikale, SF og Enhedslisten står bag MRSA-aftalen fra april 2015, som daværende minister Dan Jørgensen (S) indgik.

Knap 3.000 danskere blev i 2014 smittet med den antibiotika-resistente stafylokok-bakterien MRSA, som findes i to af tre danske svinebesætninger

MRSA er blevet modstandsdygtig over for mange former for antibiotika, fordi svinebønder giver deres dyr antibiotikum som tetracyklin. Det betyder, at MRSA er meget svær at behandle hos mennesker.

/ritzau/

Facebook
Twitter