Tema Grænsekontrol

Før EU-møde: Støjberg regner ikke med at skulle stå skoleret

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mødes her til formiddag med EU-kommissær og svensk og tysk kollega i Bruxelles.

Inger Støjberg mødes i dag med EU's kommissær for migration, Dimitris Avramopoulos, Sveriges migrationsminister Morgan Johansson og Tysklands viceindenrigsminister, Ole Schröder, i Bruxelles for at drøfte flygtningekrisen og Schengen-samarbejdet. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Danmark har sit fuldstændig på det rene og skal ikke ned og stå skoleret for EU-systemet om grænsekontrol her til formiddag, hvor udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mødes med EU's kommissær for migration, Dimitris Avramopoulos, Sveriges migrationsminister Morgan Johansson og Tysklands viceindenrigsminister, Ole Schröder.

- Jeg har noteret mig, at EU-Kommissionen så sent som i går udtalte, at den danske grænsekontrol er inden for Schengen-reglerne. Det havde jeg også forventet, at de ville sige, for ellers havde vi heller ikke indført grænsekontrollen. Der skulle være et argument for at gøre det, siger Inger Støjberg:

- Jeg kan forklare og forsvare vores beslutning om at indføre grænsekontrol, og det kan jeg både over for svenskerne, tyskerne og kommissæren og alle andre. Og det agter jeg at gøre, siger hun.

Inger Støjberg forventer, at EU-kommissæren vil spørge ind til, hvorfor og hvordan Danmark har indført grænsekontrol, lige så vel som han vil spørge den svenske minister om indførelsen af transportøransvar.

- Jeg talte jo med kommissæren, inden vi indførte grænsekontrol, men jeg forstår godt, at han ønsker at tale med både os og svenskerne og tyskerne. Han sigter efter at få en diskussion af de former for grænsekontrol og transportøransvar, der er indført, og hvilken påvirkning det vil have. Og så tror jeg også, at han gerne vil diskutere Europa i et lidt større perspektiv, når man ser flere lande indføre grænsekontrol, siger Inger Støjberg.

Afviser splid i regeringstoppen

Hun konstaterer, at det vil være de samme argumenter om risikoen for, at der opstår uorden som følge af en eventuelt ophobning af migranter og flygtninge i Danmark, der kan bruges, hvis den danske regering beslutter at forlænge den midlertidige grænsekontrol, efter at de 10 dage løber ud.

Ifølge Politiken var regeringstoppen delt om indførelsen af grænsekontrol, og udenrigsminister Kristian Jensen (V) anbefalede tilsyneladende på et afgørende møde at se tiden an i stedet for at iværksætte grænsekontrol med det samme.

Men Inger Støjberg afviser, at regeringen er splittet i spørgsmålet om grænsekontrol.

- Selvfølgelig er regeringen enig i at indføre grænsekontrol, og mig bekendt sad Politiken ikke med ved bordet, da vi i søndags traf den endelige beslutning, og derfor tror jeg ikke, man skal lægge for meget i det.

Så det er ikke sandt?

- Man refererer ikke fra møder i Koordiantions-udvalget, og det gør jeg heller ikke, siger Inger Støjberg, der mødes med EU-kommissæren og sin svenske og tyske kollega klokken 10 i Bruxelles.

Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, har varmet op til mødet ved at beskylde Sverige for at udvise dårligt naboskab "ved først at hente hundredtusindvis af flygtninge til Sverige og derefter lukke grænsen".

- Pludselig er deres ansvarsløse udlændingepolitik blevet en kæmpe hovedpine for Danmark. Svenskerne har holdt åbent hus, men når folk så er kommet, har de sagt: Gå ind til naboen i stedet for, siger han til Jyllands-Posten.