Før valget ville S forbyde peberspray, men nu tøver justitsministeren

Justitsminister Nick Hækkerup (S) forsvarer loven om at kunne købe peberspray.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil nu først se, hvordan loven om peberspray virker, før man igen gør peberspray ulovlig i hjemmet. Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Alternativet vil stadig forbyde peberspray i danske hjem. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Før valget mente Socialdemokratiet, at loven om peberspray 'på alle måder' havde slået fejl. Inden loven trådte i kraft argumenterede de imod, at den skulle indføres.

Siden 1. januar i år har det været lovligt at købe en peberspray og opbevare i hjemmet. Det var en lov, som den seneste regering fik lavet med støtte fra Dansk Folkeparti.

Men nu lyder der andre toner fra justitsminister Nick Hækkerup (S), der ikke vil annullere lovgivningen, før at han har set nærmere på, hvordan lover virker.

- Lad os se om loven har skabt utryghed eller tryghed, siger han.

Jeres tidligere retsordfører, Trine Bramsen sagde, at loven på alle måder havde slået fejl, og statsminister Mette Frederiksen siger, at 'det vi mener før valget, mener vi selvfølgelig også efter valget'. Hvorfor er det, at du ikke indordner dig formandens ord?

- Det, der er afgørende for mig er; virker lovgivningen, eller virker den ikke? Har den skabt tryghed eller har den ikke skabt tryghed? Det vil jeg gerne have muligheden for at evaluere, siger justitsminister Nick Hækkerup.

Støttepartier undrer sig over tøven

Både Enhedslisten, SF og Radikale Venstre mener fortsat, at peberspray skal være ulovligt, og så helst, at loven bliver annulleret:

- Det skal ikke være lovligt, at have peberspray i hjemmet. Dels fordi det er en falsk tryghed, og fordi at når peberspray bliver tilstrækkeligt udbredt, så er det også noget den, der kommer forbi med dårlig hensigt, tager højde for, siger retsordfører for Radikale Venstre, Kristian Hegaard.

Derfor er de også 'stærkt forundret' efter meldingen fra justitsministeren.

- Det er mærkeligt, når nu de var imod det inden valget. Loven har eksisteret i så kort tid, så der vil ikke være de store omkostninger ved at annullere den. Det er et kursskifte, siger retsordfører for Enhedslisten, Rosa Lund.

Vil lave egen undersøgelse

Justitsminister Nick Hækkerup forholder sig afventende til trods for støttepartiernes ønske om en annullering. Han vil se på lovgivningen ved årsskiftet.

Også selvom han som udgangspunkt er imod våben i hjemmet:

- Helt fundamentalt tror jeg simpelthen ikke på, at danskerne bliver et tryggere folk ved at bevæbne os. Jeg tror faktisk, vi bliver et tryggere folk, hvis vi sørger for, at det er politiet og Forsvaret, der har våbnene, og ikke alle andre, siger han.

Så du siger, at tryghed er primus motor for dit beslutningsgrundlag. Og du siger, man bliver tryggere af at fjerne våben fra folk. Skal man så ikke fjerne peberspray fra de danske hjem?

- Vi var også imod lovgivningen, da den blev vedtaget. Jeg vil bare gerne se, hvad effekterne af den er, før vi beslutter, hvad der skal ske, siger han

Radikale Venstre giver ikke meget for ministeren forklaring om et ønske om en undersøgelse af loven:

- Jeg kan simpelthen ikke se, hvad det er, ministeren vil undersøge, når vi ser så mange tilfælde af uregelmæssig brug, siger han med henvisning til tallene fra Midt- og Vestjyllands politi. Her har man i år haft 203 sager, hvor der er indgået peberspray.

Facebook
Twitter