Først Morten Østergaard og nu Frank Jensen: MeToo-bølgen har simpelthen fået en helt anden slagkraft

Frank Jensen (S) er færdig som overborgmester i København.

Overborgmester Frank Jensen forlader pressemødet. Og borgmesterkontoret. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Dansk politik har inden for de seneste ti dage sagt farvel til to store fremtrædende skikkelser.

Først var det Morten Østergaard fra De Radikale, der trak stikket ovenpå håndteringen af sagen om en hånd på Lotte Rods lår for ti år siden.

I dag var det så Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), der måtte gå af, efter at en række kvinder er stået frem i Jyllands-Posten og fortalt, hvordan overborgmesteren har krænket dem.

Det vidner om, at MeToo-bevægelsen har fået en stor og massiv medvind, lyder det fra Christine Cordsen, DR's politiske korrespondent.

- De her krænkelsessager er indimellem dukket op. Frank Jensen har også stået med dem tidligere, og han har kunnet klare det med at beklage og undskylde overfor de kvinder, det var gået udover.

- Men pludselig, og jeg kan ikke forklare hvorfor, har den bølge simpelthen fået en helt anden slagkraft, siger hun.

Hør Frank Jensen på pressemødet her:

Vendt på en tallerken

Der er ikke gået mere end 12 timer, siden Frank Jensen på Københavns Rådhus på et pressemøde fortalte, at han havde solid opbakning fra sit bagland til at fortsætte - og at han ikke havde planer om at trække sig, men ville 'blive og forandre kulturen'.

- Det er altid sådan, at man lægger flere ting sammen, og så gør man sit regnebræt op og ser, hvor stor udfordringen er, siger han i dag.

Han overlader for nu borgmesterkæden til sin partikollega, Lars Weiss.

Lars Weiss (S) til venstre fra borgerrepræsentationen i København bliver fungerende overborgmester. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Jens Ringberg, DR's politiske analytiker, tør ikke konkludere, hvad der har fået Frank Jensen til at skifte mening.

- Men der kan være flere delelementer i det. Dels kan han have talt med sin familie og andre, der er tæt på ham. Han kan også have kastet et blik på de sociale medier og medier generelt. Og endeligt har han enten talt med Mette Frederiksen eller haft mulighed for at orientere sig om hendes holdning.

Her taler Jens Ringberg om en skriftlig udtalelse fra statsministeren i formiddags, hvor Mette Frederiksen sagde, at hun "ser med meget stor alvor på de anklager, der er rejst".

"Noget af en nedtur"

Frank Jensen nåede at være overborgmester i København i 11 år og næstformand for Socialdemokratiet i otte år. Under Poul Nyrup Rasmussens regering var han forskningsminister og justitsminister. Samlet har han været i politik i 33 år.

I april 2005 forsøgte Jensen at blive formand i Socialdemokratiet og dermed statsministerkandidat, men han tabte til Helle Thorning-Schmidt.

Både Jens Ringberg og Christine Cordsen kalder Frank Jensen for en markant skikkelse i dansk politik.

- Det er jo en mand, som har været minister, overborgmester, næstformand og har haft en meget, meget vigtig rolle i Socialdemokratiet i mange år. Det er jo noget af en nedtur, der har ramt ham på ganske få dage, siger Christine Cordsen.