Først var de to, siden fire partier: Nu støtter også Venstre op om klimamål

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen har besluttet, at partiet nu støtter en CO2-reduktion på 70 procent.

Venstres Jakob Ellemann-Jensen under åbningsdebatten i Folketinget på Christiansborg. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Før valgkampen i år var det nemmere at tælle, hvor mange partier på Christiansborg, der støttede op om at sænke reduktionen af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Der var nemlig to.

Nu er der kun ét parti, der ikke støtter klimamålet, efter at Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen fra Folketingets talerstol i dag har meldt, at partiet nu også går ind for 70-procents-reduktionen.

- Venstre støtter 70 procents CO2-reduktion i 2030.

- Vi skal nedbringe CO2-udledningen - ikke flytte den. Samtidig skal den økonomiske udvikling følge med den grønne omstilling. Det kan sagtens gå hånd i hånd, uden at det bliver dyrere at være dansker, siger Jakob Ellemann-Jensen fra talerstolen i sin åbningstale.

Dermed er det kun Nye Borgerlige, der ikke støtter klimamålet.

Opbakningen har ændret sig - markant

Før valgkampen var situationen en helt anden.

Dengang var det kun Alternativet og Enhedslisten, der havde det som et bindende mål.

I valgkampen tilsluttede SF og Radikale Venstre sig målet, mens Socialdemokratiet gjorde det i regeringsdannelsen og det forståelsespapir, som de røde partier blev enige om.

I blå blok har både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative givet tilsagn om at støtte klimamålet, hvilket indtil i dag efterlod to partier: Venstre og Nye Borgerlige. Nu skal der så kun tælles til ét parti.

- Vi vil gribe ud efter fremtiden uden at miste jordforbindelsen, siger Jakob Ellemann-Jensen og fortsætter:

- Vi skal ikke skubbe det (udledningen, red.) ud til nogle andre lande. Det bliver verden ikke til et bedre sted af, og det vil være uansvarligt, understreger han.

Radikal ros

En række politikere har allerede takket Jakob Ellemann-Jensen for at ændre kurs. Herunder De Radikales politiske leder Morten Østergaard.

- Sådan – Venstre støtter nu ambitionen om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Den grønne plade er dermed fuld, skriver den radikale leder på Twitter.

I sin tale betonede Jakob Ellemann-Jensen også statsministerens åbningstale fra tirsdag. Her sagde han igen, at talen ikke tegnede et billede af Danmark, han kan genkende – men at Venstre er klar på det brede samarbejde, hvis statsminister Mette Frederiksen (S) vil det.

Herefter blev det tid til spørgsmål til V-formanden fra de øvrige partier. En spørgerække, hvor Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, fik sagt ”tillykke med det nye formandskab” til Jakob Ellemann-Jensen til stor morskab for salen.

Venstre har flere gange i løbet af sommerens ledelseskrise understreget, at partiet ikke har et formandskab.

Åbningsdebatten ventes at vare til sent ude på aftenen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk