Første gang prins Joachim udnævner en minister

Prins Joachim er i dag rigsforstander, fordi både dronningen og Kronprinsen er ude at rejse.

Prins Joachim er i dag rigsforstander, fordi både dronningen og Kronprinsen er ude at rejse. (Foto: Klaus Huuse Jensen © DR P4 Midt og Vest)

Klokken 13 og en halv time frem i dag er det første gang, at prins Joachim siger både goddag og farvel, når Marianne Jelved og Uffe Elbæk bytter skammel.

Det oplyser Kongehuset til dr.dk.

For dronnning Margrethe er på en personlig rejse, mens kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er på officielt besøg i Kina.

Derfor er det prins Joachim, der er rigsforstander, og dermed også formelt set den, der udnævner og afskediger ministre.

Marianne Jelved overtager posten som kulturminister efter Uffe Elbæk onsdag valgte at trække sig, efter sagen om fem møder på AFUK, Akademiet For Utæmmet Kreativitet. |

Først Jelved

Det er statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der udpeger ministre, men alle nye og afgående ministre skal en tur forbi Amalienborg.

Først skal den nye minister ind til regenten, og bagefter den afgående.

I dag er ikke anderledes. Klokken 13.00 skal Marianne Jelved i audiens på Amalienborg, og 13.30 skal Uffe Elbæk så til afskedsaudiens.

I Danmark er antallet af ministre ikke fast, og statsministeren kan i princippet udpege alle de ministre, hun har lyst til.

Danmark har i skrivende stund 23 ministre.

Facebook
Twitter