Første interview med Ellemann efter sygemelding: 'Hele mit politiske virke var drevet meget af pligt, inden det gik galt'

Forsvarsministeren mener ikke selv, at han har vildledt Folketinget, som han ellers er anklaget for.

Et halvt års sygemelding med stress og udsigten til at vende tilbage til en betændt sag med anklager om vildledning af Folketinget og et Venstre, der ligger historisk lavt i meningsmålingerne.

Venstre-formand og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen er tilbage. Og nu har han givet sit første interview til DR, siden han blev sygemeldt for et halvt år siden.

Våbensagen først. For i tre tilfælde i forbindelse med et våbenkøb fra Israelske Elbit for 1,7 milliarder kroner, er han anklaget for at vildlede Folketinget af flere partier.

Når man spørger den tilbagevendte forsvarsminister selv, om han har vildledt Folketinget, er svaret klart:

- Nej, det har jeg ikke. Jeg har videregivet de svar, som jeg har fået fra mit ministerium.

Sagen fik den vikarierende forsvarsminister Troels Lund Poulsen til at bestille en redegørelse. Og den er landet i Forsvarsministeriet.

- Jeg har ikke fået den endnu, men jeg glæder mig til at se den, fordi jeg skylder Folketinget en masse svar på det her spørgsmål, siger Ellemann.

Hør svaret i videoen her:

'Jeg troede ikke, jeg kunne passe en avisrute'

Så tilbage til det, der har fyldt allermest i Jakob Ellemann-Jensens liv det sidste halve år.

- På et tidspunkt havde jeg det sådan, at jeg frygtede, at jeg ikke kunne komme tilbage til mit arbejde. Og det var ikke bare det. Altså jeg troede ikke, jeg kunne komme tilbage til noget arbejde. Jeg troede ikke, jeg kunne passe en avisrute, siger han.

Det var særligt de første tre uger, der var slemme.

- Der gik det ned ad bakke. Og det gik kun ned ad bakke, og det gik voldsomt ned ad bakke. Til sidst sad jeg på gulvet og stirrede ind i væggen og kunne ingenting.

Tanken om, om han behøvede komme tilbage til sit virke som politiker har da også fyldt. Ville han overhovedet tilbage?

- En af de ting, som gjorde, at jeg kørte i grøften, var, at hele mit politiske virke var drevet meget af pligt, inden det gik galt. Det var pligten og ikke lysten, som drev det.

Men noget har ændret sig i de seks måneder. Jakob Ellemann har fået "lysten, begejstringen og gløden i øjnene", når han taler om politik tilbage, siger han.

- Det var den, jeg var i tvivl om, om jeg havde mistet. For jeg skal ikke være i politik af pligt, jeg skal være der, fordi det er vigtigt, fordi det er rigtigt, fordi jeg har lyst. Fordi jeg ikke er færdig.

Hør Jakob Ellemann sætte flere ord på den første tid med stress i videoen herunder:

Klar til at forsvare SVM-regeringen

Ellemann kommer tilbage til hele tre job. For udover posterne som Venstre-formand og forsvarsminister, så er han også vicestatsminister i en regering, der har vist sig ikke at være særlig populær blandt Venstre-vælgere.

Men han er klar til at forsvare det valg, han traf på Marienborg tilbage i december 2022 om at gå i regering med Socialdemokratiet og Moderaterne, som er stiftet af hans egen tidligere formand Lars Løkke Rasmussen.

- Det handler ikke kun om, at det ikke skulle være den yderste venstrefløj, der sad og træk retningen. Det handler ikke kun om, at der ikke var et blåt alternativ. Det handler ikke kun om, at der var et rødt flertal.

- Det handler det også om. Men det handler primært om, at det, der var på bordet, da vi sad og forhandlede regeringsgrundlaget, det var for godt til at gå væk fra.

Han erkender fuldstændig, at han ved at gå med i regering begik en række klokkeklare løftebrud.

- Jeg gik til valg på at blive statsminister. Jeg gik til valg på at danne en blå regering. Det var mandaterne ikke til, og jeg sagde mange gange og meget tydeligt i valgkampen, at jeg ikke ville gøre Mette Frederiksen til statsminister.

Er det dit ansvar, at der skal laves om på de meningsmålinger?

- Ja selvfølgelig. Det ligger hos mig. Selvfølgelig gør det det.

Hvis regeringsprojektet, som du har begået løftebrud for at gennemføre, ikke bliver mere populært hos V-vælgere, er du så villig til at træde tilbage som formand for Venstre?

- Nej, nu er du nødt til at lægge præmisser ind for det der spørgsmål: Taler vi om ti år eller tre år?

To eller tre år?

- Nej, det er jeg ikke. Jeg er Venstres formand. Jeg har stillet mig i spidsen for det her projekt, og jeg vælges af Venstres landsmøde, så længe Venstres landsmøde ønsker at vælge mig. Jeg har som opgave at fremlægge den politik, som jeg synes, Venstre skal føre og gå til valg på (...) Det lægger jeg frem, og så kan landsmødet sige, at de hellere vil have en anden formand. Men det tror jeg ikke, de gør.

Hør Ellemanns overvejelser om at vende tilbage til ministeriet og Christiansborg her:

Går til valg på at blive statsminister

Én ting er sikkert. Ellemann går til valg på at blive landets næste statsminister, siger han.

- Det er ikke det vigtigste, men selvfølgelig gør jeg det, fordi min mulighed for indflydelse er størst, hvis jeg sidder i Statsministeriet.

Uanset hvad vurderer Ellemann sig selv til at være kampklar.

Hans tilbagekomst og tiltro til egne evner er begrundet i en erkendelse, han har gjort sig:

- Det er vigtigt at være menneske først, og politiker dernæst. Så tror jeg også, vi får nogle bedre politikere.