Første samråd i skæbneuge for Mogens Jensen: Nu har De Radikale også svært ved at se ham 'fortsætte som minister'

De næste dage bliver afgørende for, om han bliver fyret fra posten, siger DR's Christine Cordsen.

Mogens Jensen skal de næste døgn kæmpe for sin fremtid som minister. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Støtten smuldrer under Mogens Jensen (S).

Enhedslisten har allerede sagt, at partiet ikke kan garantere, at fødevareministeren bliver ved med at være minister som konsekvens af den igangværende sag om ulovlig aflivning af alle mink i Danmark.

Og nu melder endnu et af regeringens støttepartier - De Radikale - det samme ud. Faktisk ser det ret sort ud for Mogens Jensen, må man forstå på De Radikale.

Det siger partiets politiske ordfører, Andreas Steenberg (R).

- Vi er et parti, der synes, at det er meget vigtigt, at lov er lov. Ikke mindst, når det er Grundloven, siger han ifølge Ritzau.

- Det gælder, uanset om det er en blå minister, som laver en ulovlig adskillelse af asylpar, eller om det er en socialdemokratisk minister, der de facto lukker et helt erhverv uden lovgrundlag, siger Steenberg med henvisning til eksminister Inger Støjbergs (V) sag om adskillelse af asylpar.

Forløbet i minksagen er ifølge Andreas Steenberg ikke bare uskønt, men i strid med loven.

- Det er et lovbrud, der er sket. Derfor er det svært at se for sig, at han kan fortsætte som minister. Men beslutningen er ikke endeligt truffet endnu, siger han.

Hos De Radikale ser man frem til de kommende dages to samråd og den redegørelse, som ministeren har bebudet vil ligge klar i morgen.

I redegørelsen er det ventet, at det kommer frem, hvornår Mogens Jensen helt præcist fik kendskab til det manglende lovgrundlag.

- Så det hele skal belyses, men uanset hvad der er sket, kan det ikke retfærdiggøre, at man bryder Grundloven. Det er en alvorlig sag, og det er i sidste ende Mogens Jensens ansvar.

De Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, har efterhånden mistet tilliden til ministeren. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Afgørende døgn for ministeren

Skulle man efter den udmelding være i tvivl, slår DR's politiske korrespondent Christine Cordsen det helt fast.

Det er en politisk skæbnesvanger tid, som fødevareministeren tager hul på.

- De næste dage bliver afgørende for, om Mogens Jensen kan beholde sin ministerpost, eller om han ender med at blive fyret på den her minksag.

Mens De Radikale særligt hæfter sig ved lovbruddet, så har Enhedslisten fokus på mange flere aspekter.

- For dem handler det ikke kun om, at man har udstedt en ulovlig ordre. Det handler også om hele det forløb, der har været flere måneder tilbage, hvor Enhedslisten ikke mener, at myndighederne og regeringen ikke har reageret hurtigt nok på de advarsler, der var om, at corona kunne smitte fra menneske til mink og tilbage til mennesker.

- Så for Enhedslisten er det det større billede, der afgør, om partiet vil vælte Mogens Jensen, eller om han får lov at blive på sin ministerpost, siger Christine Cordsen.

Aftale på plads

Først i går aftes - efter en uges forhandlinger - indgik regeringen, Enhedslisten, De Radikale, SF og Alternativet en aftale, der skal sikre det nødvendige lovgrundlag. Blå blok er altså ikke med i aftalen.

I sidste uge var Mogens Jensen i et samråd om sagen. I denne uge venter yderligere to. Tirsdag morgen og torsdag eftermiddag.

De borgerlige partier har allerede krævet Mogens Jensens afgang. Men hans fremtid afhænger af, hvad støttepartierne - som også tæller SF - mener.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter