Første Venstre-landsmøde efter et år med drama: 'Der har været en vejsidebombe eller otte'

Der er opbakning til formand Ellemann-Jensen, trods dårlige meningsmålinger, ved Venstres landsmøde i Herning.

Det helt store drama udeblev, da Venstre for første gang i to år var samlet til landsmøde. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Der dryssede godt nok ikke konfetti ned fra loftet ligesom for to år siden, da Jakob Ellemann-Jensen for første gang blev valgt som partiformand for Venstre.

Men de stående og taktfaste klapsalver ved genvalget af formanden lørdag formiddag var alligevel ikke til at tage fejl af. Der var fuld opbakning fra de fremmødte landsmødedeltagere i Jyske Bank Boxen i Herning.

- Tak for tilliden endnu engang, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen fra talerstolen.

Og tilliden er måske særligt noget at takke for i år. For Venstres landsmøde i denne weekend står i skyggen af en politisk sæson, der mildest talt har været træls for Venstre.

Dårlige meningsmålinger. Interne stridigheder. For ikke at nævne, at partiets absolut største stemmeslugere, tidligere formand og statsminister Lars Løkke Rasmussen og tidligere næstformand Inger Støjberg, har taget deres gode tøj og er gået.

Men alt det er nu lagt bag partiet, siger formanden.

- Det er meget svært som formand at være utilfreds med stemningen i dag, siger Jakob Ellemann Jensen.

Men er I så ovre ballade og tilbagegang?

- Det vil jeg da håbe. Det er ikke nogen hemmelighed, at der har været en vejsidebombe eller otte det seneste års tid, og det har givet nogle knubs, men nu er vi i en genopbygningsfase og er på vej fremad.

'Det har været to hårde år'

Det virker som om, at alle, der er samlet i Herning, er blevet enige om at lægge de sidste par års stridigheder bag sig.

Selvom den tidligere næstformand Inger Støjbergs rigsretssag er i fuld gang, og selvom vælgeropbakningen stadig roder på omkring 15 procent, så er der på gulvet i Herning en tro på, at det - fra nu af - går den rigtige vej.

- Det har været en modningsproces, det har taget tid, men nu tegner det til, at vi går lysere tider i møde, siger Paul Bendic Nielsen, der er delegeret fra Thisted.

Nærmest identisk ordlyd kommer fra Jens Nicolai Vejlgaard, der er regionsformand i Venstre Midtjylland.

Han var en af de bærende kræfter, der i 2019 stillede sig i spidsen i opgøret med daværende partiformand Lars Løkke Rasmussen og kravet om, at han skulle forlade formandsstolen.

Men røgen har lagt sig, og partiet har det godt nu, lyder analysen.

- Det har været to hårde år, men man er også nødt til at se fremad, og nu virker det hele roligt og alle er glade, siger Jens Nicolai Vejlgaard.

Se en del af interviewet med Jakob Ellemann-Jensen på landsmødet i videoen herunder.

Opbakningen til Ellemann kan dog ikke dække over, at Venstre endnu ikke har genfundet formen hos vælgerne.

Da Jakob Ellemann-Jensen for to år siden blev valgt som formand for Venstre, efter at Lars Løkke Rasmussen måtte trække sig fra posten, stod partiet til knap 25 procent af stemmerne.

Men i løbet af 2020 faldt meningsmålingerne drastisk, og det kulminerede i april i år, hvor partiet i en måling, som Epinion foretog for DR, kun stod til sølle 10,4 procent af stemmerne.

Siden har Jakob Ellemann-Jensen formået at stabilisere Venstre på omkring 15 procent i målingerne. Men det er stadig langt fra Lars Løkkes valgresultat på 23,4 procent og 43 mandater i Folketinget.

Ikke bange for kommunalvalget

Lave meningsmålinger er noget, der normalt skaber røre i et politisk bagland. Særligt med et kommunal- og regionsvalg lurende lige om hjørnet.

Men der er ikke noget, der kan lægger en dæmper på den gode stemning i Jyske Bank Boxen.

- Vi har et helt unikt sammenhold og dybe, dybe rødder også lokalt, der bærer os, lyder det fra Jette Tjørnlund, delegeret fra Roskilde.

Og hvis de kandidater, der er på valg i år, bæver bare lidt ved tanken om tilbagegang for partiet, så er det i hvert fald ikke noget, de har tænkt sig at sige højt.

- Jeg ville jo ikke gå til valg og tro på, at vi kan få fremgang, hvis jeg var pessimistisk. Jeg tror på, vi kan gå frem, siger Almaz Mengesha, byrådsmedlem i Aarhus.

Den genvalgte Jakob Ellemann-Jensen er ikke helt lige så klar i spyttet som de delegerede.

- Grundlæggende så er der jo ikke nogen egne af Danmark, jeg decideret ikke bryder mig om, så jeg synes, de alle fortjener en Venstre-borgmester, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Du har vel et succeskriterium til valget?

- Jeg synes, det ville være bedst for alle kommuner, at Venstre går frem. Jeg kan også godt læse meningsmålinger, og der kan jeg se, at det ikke ser sådan ud alle steder, men nu må vi se.

En enkelt kritiker

Før dagen er helt slut, er der alligevel en enkelt kritisk røst, der går på talerstolen, som den sidste til den åbne debat. Han hedder Jacob Panton, er folketingskandidat og sidder i byrådet i Stevns.

Og som den eneste, siger han, at han ikke mener, det går så godt for Venstre.

- Vi har et Lars Løkke-parti, Moderaterne, der sandsynligvis tager nogle af vores vælgere, vi har en Inger Støjberg, der sandsynligvis går til DF og tager nogle af vores vælgere med. Og i de seneste målinger vil godt halvdelen af vores Venstre-folk på Borgen være arbejdsløse ved næste valg.

- Det går for langsomt, det går alt for langsomt, formaner han.

Et indspark, der kun formår at høste en hurtig og høflig klapsalve fra salen.

Facebook
Twitter