Kontraktpolitikken er en grundpille i dansk politik, og den er fuldstændig afgørende, hvis man skal bekæmpe politikerleden og opbygge et tillidsfuldt forhold mellem politikerne og befolkningen.
Det siger tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), som opfandt begrebet i begyndelsen af 00’erne, efter at hans to efterfølgere på posten, Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S), i sidste uge kritiserede det.
- Kontraktpolitikken er noget fuldstændig fundamentalt i dansk politik. Det lyder så fint, men i virkeligheden handler det bare om, at man kan regne med det, folk siger. At det man siger før valget, det gør man efter valget, siger Anders Fogh Rasmussen i dagens udsendelse af ’Statsministrene’ på P1.
- Det er en ret grundlæggende ting, at et ord er et ord.
Ked af S-løftebrud
Anders Fogh Rasmussen sad som statsminister fra 2001 til 2009, og han blev kendt for at udstede en række løfter inden folketingsvalgene, som han efterfølgende fik gennemført ét efter ét.
Men ifølge landets nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, er den form for kontraktpolitik, ”hvor man helt nede i detaljen lover at gøre tingene præcis sådan her”, svær at efterleve i en verden, der konstant forandrer sig.
Samtidig lægger det en dæmper på den politiske kreativitet, lyder kritikken.
Derudover pegede Helle Thorning-Schmidt i sidste uge på, at arven fra kontraktpolitikken var en af årsagerne til, at hendes trekløverregering med De Radikale og SF fik så hård en medfart i både medierne og blandt befolkningen.
Men det afviser Anders Fogh Rasmussen.
- Kontraktpolitik betyder ikke, at man så ikke kan gøre noget, som man ikke har annonceret på forhånd. Man kan sagtens tage fat og sige: ’Nu har vi en finanskrise, og forudsætningerne er ændret. Det må vi sige til befolkningen, og nu gør vi sådan og sådan’. Det kan man sagtens gøre og lade det træde i kraft efter næste valg. Så kan vælgerne sige ’Det accepterer vi, eller den regering skal ud’, siger han og understreger, at kontraktpolitikken var med til at øge tilliden til politikkerne.
- Jeg er så ked af, at Thornings regering ofte brød så groft med det, de havde sagt før valget. Det var med til at nedbryde tilliden til politikerne, som nu igen er for nedadgående.
Skal dyrke sine samarbejdspartnere
Det var Dansk Folkeparti, som var parlamentarisk grundlag for Anders Fogh Rasmussens VK-regering i 00’erne.
Og DR’s politiske korrespondent, Christine Cordsen, pegede i sidste uge på, at det netop var regeringens stabile støtteparti, der gjorde det muligt for Anders Fogh Rasmussen at folde kontraktpolitikken ud.
- Han kunne kun føre den ud i livet, fordi han havde masser af penge – og et meget stabilt flertal bag sig, sagde Christine Cordsen.
Den analyse er den tidligere Venstre-statsminister delvist enig i.
- Men til syvende og sidst handler det også om, hvordan man dyrker sine samarbejdspartnere. Hvis der var udsigt til problemer langt nede ad vejen, fik vi dem løst, inden det overhovedet blev et problem. Og vi brugte pengene til at nedbringe underskud og fjerne gælden. Det var ikke sådan, at vi smed om os med penge.