Fogh: Ansvaret for boligboblen lå hos boligejerne

Boligboblen og overophedningen af Danmarks økonomi var ikke VK-regeringens fejl, siger Anders Fogh Rasmussen.

Anders Fogh vil ikke tage hele ansvaret for boligboblen på sig. (Foto: DR)

Når økonomer og oppositionen kritiserer tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen for at være skyld i overophedningen af dansk økonomi med boligboble til følge, skyder de ved siden af.

Det siger Nato-generalsekretæren selv i et interview i Jyllands-Posten søndag.

I løbet af VK-regeringens 10 år ved magten fik skattestop, afdragsfrie lån og nedbringelse af den offentlige gæld ifølge økonomer og medlemmer af venstrefløjen den danske økonomi til at overophede.

Bærer selv et ansvar

Men Anders Fogh Rasmussen henviser til, at danskerne selv bærer en del af ansvaret.

- Vi må have tillid til, at den enkelte og den enkelte familie træffer de dispositioner, som er mulige og forsvarlige inden for den families økonomiske ramme, siger han til Jyllands-Posten.

- Jeg er ikke sådan en barnepigepolitiker, der mener, at man skal holde folk i hånden. Jeg mener, at man godt kan overlade folk et personligt ansvar.

VK-kurs kritiseret

Tidligere har blandt andre den afgående Nationalbank-direktør og forhenværende departementschef for Anders Fogh Rasmussen, Niels Bernstein, kritiseret den kurs, som blev sat af VK-regeringen.

- Vores analyser viser, at indførelsen af afdragsfrie lån og fastfrysningen af ejendomsværdiskatten i meget høj grad var med til at skabe en prisboble på boligmarkedet i midten af sidste årti, sagde Bernstein i 2011 ifølge Jyllands-Posten.

- Det bidrog til overophedningen af dansk økonomi og medførte, at nedturen i kølvandet på finanskrisen blev større, end den ellers ville have været.

Kalder det ansvarsfralæggelse

Hos Socialdemokraterne er man ikke i tvivl om, at det er en ansvarsfralæggelse fra Anders Fogh Rasmussens side.

- Det er meget bekvemt at sige, at det er folks eget ansvar. Alle os her tilbage i Danmark ville ønske, at regeringen dengang havde grebet ind og dæmpet det brændende bål, siger politisk ordfører Magnus Heunicke.

- Men han hældte benzin på. Og sagde, at økonomerne skulle skrive deres lærebøger om, når de advarede om overophedning,

/ritzau/

Facebook
Twitter