Fogh: Det koster at stå uden for euroen

Statsministeren kalder Danmark europamestre i økonomi. Samtidig siger han, at det koster både økonomisk og politisk at stå uden for euroen.

Anders Fogh Rasmusen advarer mod hysteri. (© DR)

Danmark var ikke med, da eurolandenes ledere i aftes blev enige om fælles retningslinjer for at imødegå den internationale finansielle krise.

MediaLinks:

Statsminister Anders Fogh Rasmussen mener, at det viser, at det både koster økonomisk og politisk at stå uden for euroen.

- Politisk koster det indflydelse, nu er det de andre 15 der sidder og træffer beslutninger, som også kommer til at påvirke os. Og det koster økonomisk, fordi den danske rente ligger betydeligt over renten i euro-landene, sagde Anders Fogh Rasmussen i 21 SØNDAG.

Manede til besindighed

Samtidig manede statsministeren til besindighed. Han advarede mod hysteri.

- Alle er i fuld gang med at tale økonomien ned i et stort hul, sagde Anders Fogh.

Han beskrev, hvordan mange mennesker må tænke, at det måske ikke lige er i år, at vi skal købe en ny bil, ikke lige i år, at vi skal lave køkkenet, det er ikke lige nu, at vi skal anskaffe noget nyt.

- På den måde, kommer der mindre omsætning i samfundet. Så kan en negativ ond cirkel jo i virkeligheden starte. Så det er nok den psykologiske mekanisme, som i øjeblikket er den største risiko. Og det er derfor jeg advarer lidt imod hysteri, siger Anders Fogh.

Solidt udgangspunkt

Han understreger, at Danmark har et godt og solidt udgangspunkt for at modstå krisen med lav ledighed og overskud på både de offentlige finanser og betalingsbalancen.

- Vi er europamestre i økonomi. Det er ikke bare noget jeg siger, det er der internationale bedømmelser, der siger.

Statsministeren er dog klar over, at dansk økonomi også er sårbar.

- Vi er jo en lille, åben økonomi. Og vi ved af erfaring, at små økonomier, små valutaer de er mere udsatte i sådan en periode. Det er derfor det koster at være uden for euroen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk