Fogh forsvarer Mette Frederiksen: 'Kritikken af magtfuld rådgiver er forfejlet'

Statsministerens stramme styring af regeringen har sikret en god start, vurderer hendes forgænger.

Mens Venstre stærkt har kritiseret Mette Frederiksens ansættelse af Martin Rossen som stabschef, får hun ros af tidligere formand og statsminister Anders Fogh Rasmussen. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

En af statsminister Mette Frederiksens mest omdiskuterede beslutninger får anerkendende ord med på vejen fra hendes forgænger Anders Fogh Rasmussen – Venstre-statsminister fra 2001 til 2009.

Det drejer sig om ansættelsen af den magtfulde stabschef Martin Rossen, der har fået sæde i flere vigtige regeringsudvalg. På grund af hans formelle status som embedsmænd, har Folketinget ikke mulighed for direkte at kontrollere hans arbejde. Det har flere partier kritiseret voldsomt.

Men i Slotsholmen på P1 torsdag sagde Anders Fogh Rasmussen, at han godt forstår Mette Frederiksens valg.

- Jeg er mindre kritisk over for den konstruktion, end så mange har været. Jeg kan på en måde godt forstå den. Og jeg synes kritikken af, at der mangler parlamentarisk kontrol, er forfejlet.

Statsministerens ansvar

- Martin Rossen er en embedsmand lige som alle andre. Vi ved godt, at han har politisk baggrund. Men det ændrer jo ikke på, at det til syvende og sidst erdet statsministeren, der er den ansvarlige, sagde Anders Fogh Rasmussen.

- Så den forargelse, vi har hørt i forskellige dele af Folketinget, over den konstruktion – den deler du sådan set ikke?

- Nej, hvis jeg skal være helt ærlig. Tingene har ændret sig med tiden, og jeg tror, at en kommende borgerlig regering måske vil overveje lidt den samme konstruktion.

  • Statsministeriets stabschef, Martin Rossen, under mødet om regeringens klimapartnerskaber med erhvervslivet, på Marienborg i november (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix). (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)
  • Mette Frederiksen ankommer sammen med Martin Rossen sit kontor på Christiansborg, tirsdag den 25. juni 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • "DAGEN DERPÅ" hos Publicistklubben Hvor partilederne møder hinanden og diskuterer resultatet af fire ugers valgkamp. Mette Frederiksen taler med Martin Rossen. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)
1 / 3

- Vi skal have en klar arbejdsdeling – vi har ministre, og så har vi Folketinget. Ministrene skal stå til ansvar over for Folketinget. Det kan alle mulige andre ikke gøre.

Anders Fogh Rasmussens argumenter for stabschefens placering svarer helt til dem, som Socialdemokratiet har fremført. Derimod står de i kontrast til Venstres kritik af ansættelsen af Martin Rossen.

Stærk start med stram styring

Den tidligere statsminister har bemærket, at Mette Frederiksen fra starten har stået for en stram styring af regeringen.

- Regeringen er som sådan kommet godt fra start, og det skyldes i høj grad den måde, Mette Frederiksen har grebet det an på.

- Er det bedre styret end under Lars Løkke Rasmussen?

- Folk er forskellige. Lars Løkke Rasmussen er meget impulsiv, og han improviserer meget. Mette Frederiksens måde ligner min egen meget. Jeg vil ikke sige, at den ene måde er bedre end den anden. Men jeg synes, vi fik skabt gode resultater, da jeg var statsminister.

På ét punkt er den tidligere statsminister dog kritisk over for sin efterfølger – ud over deres politiske uenighed. Han synes, det ville være mere "ordentligt", hvis der stadig var ugentlige pressemøder med statsministeren.

- Jeg er ked af, at statsministre ikke længere holder pressemøder en gang om ugen. Det var en mulighed for, at journalisterne kunne møde statsministeren og få opklaret alle mulige sager.

Hør hele udsendelsen og tidligere programmer her.