Fogh ofte på langfart

Statsministeren rejser mere end statsministre fra både Norge og Sverige og er næsten så meget i udlandet som udenrigsministeren.

Statsministeren rejser mere end statsministre fra både Norge og Sverige og er næsten så meget i udlandet som udenrigsministeren. (Foto: © Erik Luntang, Scanpix)

Statsminister Anders Fogh Rasmussen har rejst næsten lige så meget i år, som dengang han var formand for EU.

Fraregnet ferieperioder har han i år haft 59 arbejdsdage i udlandet. Dagene er fordelt på 25 rejser til i alt 20 lande, viser en optælling foretaget af Jyllands-Posten på baggrund af oplysninger på Statsministeriets hjemmeside.

Det er tæt på de 70 arbejdsdage i udlandet, som Fogh havde i EU-formandsåret 2002, og en anelse mere, end han sammenlagt rejste i 2006 og 2007.

Mere end andre fra Norden

Og det er ifølge Jyllands-Posten mere end både den norske og den svenske statsminister. Sveriges Fredrik Reinfeldt har ifølge den svenske regerings hjemmeside haft 30 rejsedage i udlandet mod 43 til Norges Jens Stoltenberg.

Fogh opholder sig næsten lige så meget i udlandet, som udenrigsminister Per Stig Møller, der ifølge Udenrigsministeriet i år har haft 70 arbejdsdage uden for landets grænser.

Starter rygter

Rejseaktiviteterne er blandt hovedforklaringerne til rygterne om Foghs kandidatur til en international toppost. Men det hænger ikke sammen ifølge statsministeren:

- Jeg må ligeud sige, at de, der ikke kan forstå, at det er nødvendigt med rejseaktivitet, har overhovedet ikke forstået, hvad det vil sige at varetage et lands interesser i en moderne globaliseret verden, siger Anders Fogh Rasmussen.