Fogh roser bladtegner: Hulemanden er blevet en del af mit brand

Et demokrati kan kun fungere, hvis man laver grin med magten, siger tegner Roald Als og skuespiller Ulf Pilgaard.

Anders Fogh Rasmussen ved godt, at han ikke bliver populær hos Roald Als, når han siger det.

Men den tidligere Venstre-statsminister er vild med de mange hulemands-karikaturer, som Politikens bladtegner har lavet af ham gennem årene.

- Han har været helt uforlignelig i at bygge mit image op, og nu er hulemanden ligefrem blevet en del af mit brand, siger Anders Fogh Rasmussen, der var Danmarks statsminister fra 2001 til 2009.

- Jeg er faktisk Roald Als megen tak skyldig for hele min politiske karriere. Det vil han ikke bryde sig om, at jeg siger, men jeg mener det faktisk. Jeg synes, han er ret god.

Hvad Roald Als selv mener om anmeldelsen, vender vi tilbage til senere.

Men Anders Fogh Rasmussen er ikke den eneste eksstatsminister, der er glad for at blive foreviggjort af de danske satiretegnere. Også selvom de kan gå til stregen - og over.

- Det har en enorm betydning for vores demokrati. Politikerne skal kunne tåle, at der bliver tegnet voldsomme tegninger af dem, siger Helle Thorning-Schmidt (S), der var statsminister fra 2011 til 2015.

Magt korrumperer

Det er netop et grundvilkår, når man sidder på landets mest magtfulde post, at blive spiddet af alt fra satiretegnere til revykunstnere, komikere og stand-up’ere.

Det fortæller Hanne Bruun, der lektor på Institut for Kommunikation og Kultur ved Aarhus Universitet og som tidligere har forsket i tv-satire.

- Satirens grundantagelse er, at det er suspekt at have magt, og at magt korrumperer og gør folk til hyklere. Derfor går satiren altid efter magthaveren som en slags demokratisk vagthund.

Ifølge Hanne Bruun er det bestemt ikke unormalt, at politikere kan lide at blive grillet.

- For det første viser det, at vælgerne kender dem og deres politik. Derudover sætter vælgerne pris på politikere, der har selvironi og som kan lægge luft til deres egen selvfedme og opblæsthed. Det giver pluspoint på vælgerkontoen, siger hun.

"Surt" med Fogh-ros

Det er ikke kun Anders Fogh Rasmussen, som Roald Als har spiddet.

Siden han indledte sin karriere som bladtegner på Weekendavisen i 1980, har han foreviget alle de fem nulevende statsministre i avisspalterne.

Og han synes selv, det er “surt”, når han bliver rost af dem. Ikke mindst, når rosen kommer fra den tidligere Venstre-statsminister.

- Fogh plejede at drille mig med, at Venstre gik frem fra valg til valg, efter at jeg var begyndt at tegne ham. Det gør jo ondt, sådan noget, siger Roald Als og fortsætter:

- Med Fogh var tanken, at han skulle opdage, hvor umulig en statsminister han var, når han så tegningerne - og så gå af. Det tog mig syv år at komme af med ham. Han var langsomt opfattende.

Ifølge Roald Als er en satiretegningens primære opgave at fortælle, hvad der rent faktisk sker i samfundet og “fremhæve de ulykker”, som statsministrene står bag.

Men det er først og fremmest den politik, statsministrene står for, som han sætter på sidsen i sine tegninger.

- Det gælder om ikke at lære dem personligt at kende, for der er en risiko for, at de er flinke mennesker, siger Roald Als.

- Jobbet er at komme af med den til enhver tid siddende regering. Især den, vi har nu.

I 2008 vandt Roald Als Publicistprisen for sine satiriske tegninger. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Vil ikke censureres

Roald Als har aldrig lagt skjul på, at han rent personligt befinder på den politiske venstrefløj.

Og selvom han ikke har nogle problemer med at lave grin med de personer, han selv stemmer på, så spiller hans egen politiske overbevisning ind, når han skal lave en satiretegning.

- Selvom jeg ikke har stemt på Socialdemokratiet i mange år, så mener jeg, at enhver fornuftig dansker burde være socialdemokrat. Og ser man på den nuværende regering, så synes jeg, at Lars Løkke er en ulykke, siger han og understreger, at han har en kreativ frihed, som journalister ikke har:

- Jeg har sagt til alle mine chefredaktører, at jeg ikke vil censureres politisk, for så bliver tegningerne dårligere. Hvis jeg havde været journalist og skulle skrive artikler af det samme, som jeg tegner, ville chefredaktøren have redigeret det ud.

Bliver dine tegninger så hårdere, når du tegner Løkke?

- Det ved jeg ikke. Jeg skal tegne det, der foregår. Det er nemt i øjeblikket, for Løkke får jo ikke noget gennemført.

Pilgaard: Jeg har altid haft sympati for Nyrup

Et andet sted, hvor statsministrene altid kan se frem til at blive grillet, er på landets revyscener.

Mens Poul Nyrup Rasmussen var statsminister fra 1993 og frem til 2001, lagde skuespilleren Ulf Pilgaard flere gange krop, gestik og stemme til den socialdemokratiske politiker i Cirkusrevyen på Bakken, nord for København.

Han fortæller, at han altid har haft stor sympati for Poul Nyrup Rasmussen som person.

- Han har åbenlyst selvironi, og jeg mener, at man bliver en mere hel person, når man som Nyrup ikke tager sig selv så højtidelig. Men at jeg har sympati for Nyrup, gør det ikke sværere for mig at lave grin med ham, understreger Ulf Pilgaard.

- Parodien går efter de mest karakteristiske træk hos den person, som skal udleveres. I Nyrups tilfælde drejer det sig i særdeleshed om hans karakteristiske stemme. Men en parodi skal aldrig gå efter noget personligt, og jeg kunne aldrig få mig selv til at udlevere en person, selvom det nemmeste i verden er at være uforskammet og ondsindet. Man skal derimod gå efter magten og den måde, den bliver udført på.

Her er Ulf Pilgaard med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmusen, som han ofte har karikeret. (Foto: © MOGENS FLINDT, Scanpix)

Ulf Pilgaard mener helt grundlæggende, at et demokrati kun kan fungere, hvis man kan grine af magten og magthaverne.

- Man skal være enormt kritisk over for magt, så den ikke bliver misbrugt. Og hvis ikke man kontrollerer magten, kan den netop blive misbrugt, som man ser det i de arabiske kongedømmer, der i mistænkelig grad minder om diktaturer, siger han og fortsætter:

- Parodien skal være med til at sikre, at magten bliver udført ordentligt og vise, hvis der er sprækker i måden, den bliver udført på.

Sidste afsnit af programmet 'Statsministrene' bliver sendt klokken 20.00 i morgen søndag på DR1.