Fogh sætter Eva Kjer på plads

Det er ikke regeringens mål at skabe større ulighed i samfundet, slår statsminister Anders Fogh Rasmussen fast. Dermed går han kraftigt i rette med sin socialminister, Eva Kjer Hansen.

Ulighed i samfundet skaber ikke mere dynamik. Så kontant bliver socialminister Eva Kjer Hansen sat på plads af sin partiformand, Anders Fogh Rasmussen. (Foto: Kaare Smith © Scanpix)

Det er ikke regeringens mål at skabe større ulighed i samfundet.

Det fastslår statsminister Anders Fogh Rasmussen, som dermed går kraftigt i rette med sin socialminister og partifælle Eva Kjer Hansen.

Socialministeren er landet i et politisk stormvejr, fordi hun har sagt, at uligheden i samfundet gerne må blive større, fordi det skaber dynamik i samfundet.

- Uligheden er der. Og uligheden må gerne blive større, for den skaber dynamik i samfundet. Vi skal bare sikre, at dynamikken også kommer de dårligst stillede til gode, sagde Eva Kjer Hansen søndag i Jyllands-Posten.

Men det er stik imod regeringens politik, siger Anders Fogh Rasmussen.

- Det er ikke et mål at skabe større ulighed i samfundet. Det skaber efter min mening ikke mere dynamik. Målet er, at det altid kan betale sig at arbejde, og at de svageste i samfundet har det godt, siger Anders Fogh Rasmussen nu.

Eva Kjer Hansen i voldsomt uvejr

Udtalelserne fra Eva Kjer Hansen fik i første omgang Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, til direkte at true med at trække tæppet væk under regeringen. Truslen blev straks grebet af SF-formand Villy Søvndal, der har bebudet et mistillidsvotum over for socialministeren.

Så langt vil Dansk Folkeparti imidlertid ikke gå.

- Jeg synes, at det er langt ude. Man kommer ikke som socialminister og siger: "Lad de rige blive rigere". Underforstået betyder det jo, at man vil lade de fattige blive fattigere, siger Pia Kjærsgaard, der kræver en forklaring fra Eva Kjer Hansen.

Men Pia Kjærsgaard understreger samtidig, at hun ikke vil deltage i en ministerstorm.

SF fastholder dog sit mistillidsvotum og kalder samtidig socialministeren i samråd for at få uddybet synspunkterne.

Tema i åbningsdebatten

Også den socialdemokratiske socialordfører, Mette Frederiksen, mener, at Eva Kjer Hansen er gået over stregen. Hun peger dog på, at Dansk Folkeparti hidtil har understøttet en politik, der, ifølge Mette Frederiksen, har været med til at skabe mere ulighed.

Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr er på samme linie:

- Det er jo ikke nogen tilfældighed, at uligheden er vokset under den nuværende regering, siger Jørgen Arbo-Bæhr, der vil gøre udtalelserne til et tema under Folketingets åbningsdebat den 6. oktober.

FacebookTwitter