Fogh: Skatten ned med 26 mia i lyn-reform

Fogh indbyder til "lynproces" om en underfinansieret skattereform - men forhåndsbetingelsen er, at de politiske partier accepterer fortsat skattestop. Løfte om kompensation til boligejere.

Pressemøde i Statsministeriet (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Regeringen indbyder de politiske partier til en "lynproces" om en skattereform. Det erklærede statsminister Anders Fogh Rasmussen tirsdag:

- Det skal gå hurtigt. Vi taler om dage, ikke uger, sagde han på et pressemøde, hvor regeringens plan for en skattereform blev fremlagt.

Tre betingelser

Fogh opstillede tre betingelser for et forlig om skattereformen:

Det skal gå lynhurtigt. Reformen skal være underfinansieret. Og så skal partierne på forhånd acceptere, at der fortsat skal være "et fast og robust skattestop".

Kompensation til boligejere

Statsministeren lovede også, at boligejerne "fortsat kan sove trygt". Regeringen vil sørge for, at selv de låntagere, der bliver ramt af en ændring af rentefradraget, bliver kompenseret.

De, der oplever at deres gevinst ved skattereformen bliver mindre end deres tab på omlægningen af rentefradraget, vil blive kompenseret "krone til krone", sagde statsministeren.

Skatten ned med i alt 26 milliarder

Statsministeren fortalte ved fremlæggelsen, at skatten på arbejde på bliver sænket med 23 milliarder kr. - dertil kommer andre poster på 3 milliarder, så skatten i alt falder med 26 milliarder.

Det er mindre end Skattekommissionens forslag, der lød på 35 milliarder kr. Forklaringen er, at regeringens udspil "kun" sænker marginalskatten - skatten på den sidst tjente krone - fra 63 til 56 procent, mens Skattekommissionen ville ned på godt 54 procent.

Pumper ekstra milliarder ud i omløb

Skattereformen er kraftigt underfinansieret. I 2010 vil statskassen have et "underskud" på skattereformen på 12,7 milliarder kr., og underskuddet fortsætter de følgende år, dog i mindre omfang, så det i sidste indfasnings-år, nemlig 2015, er 1,3 milliarder kr.

Det betyder, at staten hvert år pumper ekstra penge ud i omløb til at stimulere økonomien, øge forbruget og støtte beskæftigelsen.

FacebookTwitter