Fogh: Taliban må ikke lykkes

Statsministeren udtaler stor medfølelse med de dræbte soldaters pårørende og kammerater. Men han understreger også, at de danske styrker i Afghanistan bidrager til demokrati og sikkerhed - Taliban må ikke lykkes i at bremse udviklingen, lyder det.

Statsministeren har tidligere besøgt de danske styrker i Afghanistan. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

De to danske soldater, der blev dæbt i går under under kamphandlinger i Helmand-provinsen i Afghanistan, mistede livet i Danmarks indsats for at skabe frihed, sikkerhed og demokrati for befolkningen.

Sådan lyder det fra statsminister Anders Fogh Rasmussen i den pressemeddelelse. Han udtrykker samtidig stor medfølelse med de dræbtes pårørende og kammerater.

Men han understreger også, at den danske mission har et meget væsentligt formål.

- Taliban skyr ingen midler for at bremse udviklingen i Afghanistan. Det må ikke lykkes for dem, siger Fogh.

Skal løse opgaven

Forsvarsminister Søren Gade mener heller ikke, at der sker nogen ændringer, når det gælder vores tilstedeværelse i Afghanistan.

- For de mennesker, der nu er ramt af denne forfærdelige tragedie står verden stille, og intet kan retfærdiggøre deres dødsfald. Men opgaven er lige så vigtig i morgen, som den er i dag, og derfor mener jeg fortsat, at vi skal løse opgaven, siger han til Radioavisen.

- Det skal vi også gøre i respekt for de soldater, der har ydet det største offer, man kan - og sige at det gjorde de ikke forgæves, og vi vil hjælpe afghanerne med at nå frem til et Afghanistan, der ikke er et sted, hvor terrorister og banditter som Taliban kan udføre deres gerning.

Kæmper for demokrati

Også den socialdemokratiske formand Helle Thorning-Schmidt er berørt af soldaternes død og tænker både på familien og på de soldater, der stadig er i Afghanistian.

- Det, de skal vide fra os herhjemme er, at vi sætter enormt pris på den opgave, de udfører. De kæmper for demokrati og imod terrorisme, og det er stadig en meget, meget vigtig opgave, siger hun.

Er der nogen øvre grænse for, hvor mange ofre vi skal bringe i den sags tjeneste?

- Jeg mener ikke, vi kan stille det op på den måde. Det her er meget tragisk, men vi må fortsætte arbejdet med at skabe ordentlige livsbetingelser i Afghanistan og bekæmpe terrorisme.

Facebook
Twitter