Fogh tavs om hemmelige møder

De såkaldte Bilderbergmøder er private. Det siger statsminister Anders Fogh Rasmussen. Men staten betaler for møderne. Han vil ikke oplyse, hvad de 130 statsledere taler om.

Bilderbergmøderne er uformelle og ikke væselige nok til, at Folketinget skal have en redegørelse, siger statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Nok betaler staten, men møderne er alligevel af en så privat karakter, at Folketinget ikke kan få at vide, hvad danske ministre snakker om, når de deltager i de såkaldte Bilderberg-møder.

Møderne, som er opkaldt efter det første af slagsen på Hotel de Bilderberg i Holland, samler hvert år omkring 130 af de mest indflydelsesrige mænd og kvinder til lukkede diskussioner om verdens fremtid.

Uformel karakter

Alligevel afviser statsminister Anders Fogh Rasmussen og klima- og energiminister Connie Hedegaard at fortælle, hvad der stod på dagsordenen, da de selv deltog i møderne.

Dog kan Anders Fogh Rasmussen oplyse, at Udenrigsministeriets betalte for hans deltagelse i 2003 i Versailles, i Frankrig, mens Miljøministeriet betalte for Connie Hedegaards tur til den tyske by München i 2005.

- Mødet var af uformel karakter og uden en sådan væsentlighed, at jeg finder at burde redegøre for mødets indhold over for Folketinget, skriver statsministeren i en række svar til næstformanden for Enhedslistens folketingsgruppe, Per Clausen.

Enig med statsministeren

Selv om Connie Hedegaard i 2005 forklarede, at deltagerne er "inviteret som privatpersoner og ikke som repræsentanter for lande, regeringer eller organisationer", så er det dog ikke en forklaring Anders Fogh Rasmussen umiddelbart kan skrive under på. I hvert fald ikke efter den seneste tids kritik af hans ministres sammenblanding af private, partimæssige og offentlige penge.

- Det er min opfattelse, at deltagerne i Bilderbergmøderne bliver inviteret i deres aktuelle egenskab af regeringsoverhoved, minister, ledende politiker, erhvervsmand, journalist, meningsdanner eller lignende, skriver statsministeren.

Klima- og energiministeren understreger da også nu, at hun "deler statsministerens opfattelse" af, at deltagerne inviteres i deres aktuelle egenskab af for eksempel at være minister.

- Møderne er lukket for pressen, og der må ikke refereres fra møderne. Tanken er, at deltagerne kan have en fri og åben debat. På baggrund af mødets karakter ser jeg således selve deltagelsen i mødet primært som personligt snarere end som repræsentant for den danske regering, forklarer Connie Hedegaard dog alligevel.

Kritiserer lukkethed

Per Clausen kritiserer Anders Fogh Rasmussen og Connie Hedegaards lukkethed om Bilderbergmøderne.

- Enten deltager man som privat person, og så må man selv - eller partiet - betale. Eller også lader man staten betale, og så må Folketinget have krav på at vide, hvad der foregår. Hvis statsministeren har ret i, at mødet er så ligegyldig, at det ikke er værd at fortælle om, så bør det jo ikke være noget, skatteyderne skal betale regningen for, siger næstformanden for Enhedslistens folketingsgruppe.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532ab9c0a11f9d09b43e0ad5