Fogh tror ikke på økonomerne

Statsministeren afviser vismændenes ønske om en opstramning i finanspolitikken, og han sætter spørgsmålstegn ved økonomernes vurdering af ledigheden.

Anders Fogh Rasmussen mener, at økonomerne skal skrive lærebøgerne om. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Statsminister Anders Fogh Rasmussen afviser de økonomiske vismænds opfordring til regeringen om at spænde livremmen ind. Det vil tværtimod være den forkerte medicin lige nu, mener han.

- Jeg mener faktisk, at det ville være det forkerte tidspunkt at gøre det på, fordi det, vi ser indenlands, er begyndende afdæmpning på boligmarkedet. Det, vi ser udenlands, er - om man så må sige - en afventende situation i økonomien, siger Anders Fogh Rasmussen.

Skriv bøgerne om

Vismændene opfordrer i en rapport regeringen til at stramme finanspolitikken, men Anders Fogh Rasmussen svarer igen ved at opfordre økonomerne til at omskrive lærebøgerne.

Der er ifølge statsministeren sket en strukturændring i dansk økonomi, så det i dag er muligt at have en blivende lavere ledighed, end man tidligere troede var.

Ikke for slap

Danmarks nye finansminister, Lars Løkke Rasmussen mener heller ikke, at finanspolitikken er for slap.

Samtidig slår han dog fast i en kommentar til vismændene, at der ikke er brug for en mere lempelig politik, end da regeringen kom med finanslovsforlaget for 2008 i august.

Advarselslamper

Oppositionen er tilgengæld mere enig i vismændenes vurdering. Den radikale Morten Helveg Pedersen mener for eksempel, at vismændene har tændt endnu en advarselslampe for dansk økonomi.

- Regeringen bør lytte til Vismændene og føre en ansvarlig og stram finanspolitik, siger han og håber, at det vil skinne igennem ved finanslovsforhandlingerne i januar.

Kreativ bogføring

SF mener, at vismændenes rapport konkluderer at regeringens 2015 plan er baseret på kreativ bogføring.

- Finansministeriets økonomer har fået ordre på at lave et regnestykke, der viser, at der var råd til skattelettelser på næsten 10 milliarder kroner. Vismændene har nu regnet efter og kommer frem til, at der tværtimod er et underskud på over 20 milliarder kroner, siger finansordfører Ole Sohn fra SF.

Facebook
Twitter