Fogh vendte tilbage til hovedrolle: Afslut FE- og minksag, og undersøg mulig regering med Socialdemokratiet

Anders Fogh Rasmussen indtog for en dag igen en af hovedrollerne i dansk politik.

Jakob Ellemann, og Anders Fogh Rasmussen taler sammen under landsmødet i Herning. (Foto: © Ernst van norde, Ritzau Scanpix)

Der lå en bog på bordet til hver eneste af de delegerede, da de ankom til deres pladser i Herning Kongrescenter her til morgen.

'Viljen til at lede' var titlen, og den er skrevet af Anders Fogh Rasmussen.

Det var næsten symbolsk. For den tidligere Venstre-formand havde allerede skabt overskrifter, inden dørene var åbnet til Venstres Landsmøde i Herning, ved at komme med sin holdning til, hvordan Danmark skal ledes.

I et interview med Politiken op til landsmødet talte han varmt for grundigt at afsøge muligheden for et regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet. En umulig tanke for blot tre uger siden, men nu er et scenarie, der bliver talt om som en realistisk mulighed.

Og så stod han der pludselig igen. Omgivet af journalister som hovedrolleindehaver ved et landsmøde i Venstre. En rolle, han havde fast som formand i årene 1998 til 2009.

Anders Fogh Rasmussen blev statsminister i 2001 ved et valg, der gav et systemskifte i borgerlig retning. Årene efter var kendetegnet ved et tæt samarbejde med Dansk Folkeparti, hvor Fogh med et stabilt flertal i blå blok styrede Danmark.

Nu skulle han forklare, hvorfor en bred regering er det rigtige for Danmark.

- Det er to ting, der gør, at man skal afsøge muligheden. Det første er den internationale situation, som er så betændt, at man også i Danmark er nødt til at have en fast, stærk og stabil regering.

- Det andet er valgets tale. Hvis man kan tale om et valgets tale, så er det, at vælgerne har sagt: Prøv nu at gøre jeres yderste for at se, om der kan dannes en regering om midten, siger Anders Fogh Rasmussen.

Fogh måtte bruge en stor del af dagen på at signere den bog, som alle havde fået som gave i Herning.

'Venstre skal ikke træde ind i S-regering'

Foghs melding flugtede fuldstændig med det, som Jakob Ellemann-Jensen sagde fra talerstolen. Fogh siger, det ikke er koordineret med Venstres nuværende formand.

- Nej, jeg kan rolig sige, jeg ikke har talt med Ellemann om det her. Det står helt for min egen regning. Men det er baseret på ganske mange års erfaring, der startede med SV-regeringen i 1978, som bestemt ikke var en succes. Det er også baseret på mine erfaringer fra Schlüter-perioden, og selvfølgelig også mine senere erfaringer som statsminister, siger Anders Fogh Rasmussen.

Hvad skal Venstre gøre nu?

- Venstre skal sammen med statsministeren prøve at afsøge, om det kan lade sig gøre at lave et grundlag for et bredere samarbejde. Det kan være i regering, men det kan også være i opposition.

- Men der er visse betingelser, der skal være opfyldt. Det skal være en ny regering med en ny politik. Det er ikke Venstre, der bare træder ind i en Socialdemokratisk regering, siger Anders Fogh Rasmussen.

FE-sag og minksag skal lukkes

Danmarks statsminister fra 2001 til 2009 anbefaler ikke bare at undersøge muligheden for at komme i regering. Han kommer også med nogle helt konkrete råd til, hvad Venstre skal kræve.

Fogh taler om en række kriterier, der skal opfyldes. De ekstra milliarder til forsvaret skal findes hurtigere, så Danmark allerede i år 2026 lever op til Natos målsætning om at bruge to procent af BNP på militære udgifter. Der skal laves økonomiske reformer, være tunge ministerposter til Venstre og være mere åbenhed i regeringen. Og endelig, og måske mest kontroversielt, skal både minksagen og FE-sagen være lukket ned, når en ny regering træder til.

Det betyder, at Venstre skal droppe idéen om en advokatvurdering og en mulig rigsretssag mod Mette Frederiksen i minksagen, og en kommende justitsminister skal stoppe straffesagen mod tidligere FE-chef Lars Findsen, der er tiltalt for at lække fortrolige oplysninger.

- Man er nødt til at æde noget i sig. Jeg synes ikke, Venstre kan gå ind i en ny regering med en ny politik, og så slæbe videre med undersøgelser og retssager fra fortiden. Det må stoppes, siger Anders Fogh Rasmussen.

Den socialdemokratiske regering har sagt, at FE-sagen er kørt efter bogen og ikke er politisk motiveret. Gør du ikke FE-sagen politisk, når du vil have en justitsminister til at stoppe den som en udløber af en regeringsforhandling?

- Nej, og det er også forkert det, som regeringen har sagt. For når der er sat en bestemmelse ind i straffeloven om, at det lige præcis i den her type sager er justitsministerens kompetence at rejse tiltale, så er der fordi, man nogle gange nærmest er nødt til at gøre det til en politisk sag.

- Man skal vurdere overordnet, at skaden på Danmarks omdømme i udenlandske efterretningstjenester er så voldsom ved at fortsætte sagen, at det er bedre at stoppe den. Det skulle man have gjort for lang tid siden, og jeg erkender fuldstændig, at vi nu er kommet så langt i processen, at det er sværere at gøre det nu, men det er stadig ikke for sent, lyder fra den tidligere statsminister.

'En beslutning med betydelig risici'

Før valget afviste Jakob Ellemann-Jensen blankt en bred regering med Socialdemokratiet og begrundede det blandt andet med, at han ikke havde tillid til Mette Frederiksen. Men det er er ifølge Fogh en vej ud af.

Ellemann har sagt mange gange, at han ikke har tillid til Mette Frederiksen. Hvordan kommer man videre derfra?

- Mette Frederiksen har også sagt mange ting. Hun har for eksempel sagt, at det ikke var en fejl, det man gjorde omkring minkene. Der bliver hun nødt til at sige, at det var en fejl. Hun skal tage ansvaret på sig og sige, det aldrig skal gentage sig. Til gengæld kan Ellemann så sige, at han har genvundet tilliden til hende, og at der ikke skal være nogen rigsretssag mod hende, foreslår Anders Fogh.

Venstre sagde før valget, at en regering med Socialdemokratiet ikke kunne komme på tale. Er det så ikke løftebrud, hvis man alligevel gør det?

- Nej, ikke hvis det er en regering, hvor Venstre får så meget politik igennem, at det bliver svært at afslå at gå ind i den. Og det er det, man skal prøve at finde ud af nu.

Risikerer man ikke, at vælgerne vil straffe Venstre?

- Det er klart, at hvis Venstre beslutter sig for at gå i regering nu, så er det en beslutning med betydelig risici. Blandt andet, at Venstre vil blive skydeskive for hele blå blok. Der er også den risiko, at Socialdemokratiet og Venstre til sammen ikke har flertal. Vi har kun 74 mandater.

- Det kræver også en vis form for parlamentarisk stabilitet. Hvis sådan en regering bliver så svag, at den humper rundt i to år, så er det jo alt for farligt for Venstre. Så der er en række betingelser, der skal være opfyldt. Men jeg synes, man skal gøre forsøget.

Tror du Jakob Ellemann bliver statsminister i Danmark?

- Ja, det gør han.

Hvornår?

- Det tør jeg ikke sige, siger Anders Fogh Rasmussen.