Fogh: Ytringsfriheden kan ikke gradbøjes

Statsminister Anders Fogh Rasmussen brugte megen tid i sin nytårstale til at tale om ytringsfriheden og tonen i udlændingedebatten. Den stærke danske økonomi fik ros, mens behovet for flere år på arbejdsmarkedet blev gentaget.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen brugte megen tid i sin nytårstale til at tale om den danske ytringsfrihed (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

Statsminister Anders Fogh Rasmussen brugte megen tid i sin nytårstale til at tale om den danske ytringsfrihed, efter den ophedede debat om tegningerne af Muhammed og den tone i udlændingedebatten, som flere har kritiseret.

- Lad mig sige meget klart: Jeg fordømmer enhver udtalelse, handling eller tilkendegivelse, som forsøger at dæmonisere grupper af mennesker på baggrund af deres religion eller etniske baggrund. Den slags hører ikke hjemme i et samfund, som netop bygger på respekten for det enkelte menneske, sagde Anders Fogh Rasmussen.

Ytringsfrihed under ansvar

Danskerne mangler autoritetstro og sætter spørgsmålstegn ved det bestående med humor og satire. Det har skabt fremskridt i Danmark med nye opdagelser og idéer, mente han.

- Derfor er ytringsfrihedenafgørende. Og ytringsfriheden kan ikke gradbøjes. Den er ikke til forhandling. Men vi har hver især et ansvar for at forvalte den på en sådan måde, at vi ikke opildner til had og ikke splintrer det fællesskab, som er én af Danmarks stærke sider, sagde statsministeren.

Danskerne skal værne om respekten for det enkelte menneske, ytringsfrihed, ligestilling mellem kvinder og mænd og sondre mellem politik og religion. De skal stå sammen om et samfund med frihed til forskellighed og et stærkt fællesskab om grundlæggende værdier, sagde Anders Fogh Rasmussen.

Stærk økonomi

I talen understregede statsministeren, at Danmark har en af Europas stærkeste økonomier. Danmark står stærkt rustet med den laveste reelle ledighed siden 1979. Der er overskud på de offentlige budgetter og betalingsbalancen, og udlandsgælden er væk om et par år.

Skatten på arbejde er sænket med godt ti milliarder kroner, så en typisk familie har tjent over 10.000 kroner årligt, påpegede statsministeren.

Derfor er der ifølge Anders Fogh ikke behov for et kriseindgreb. Reformerne kan gennemføres gradvis over en længere årrække.

- Vi bliver nødt til gradvist at udsætte det tidspunkt, hvor vi normalt trækker os tilbage fra arbejdslivet. Det betyder, at vi må se på reglerne om efterløn og pension, sagde han.

Statsministeren lovede, at regeringen fremlægger sit udspil til velfærdsreformer i slutningen af februar. De skal sikre, at danskerne bliver længere på arbejdsmarkedet, og at der kommer flere indvandrere får job.

Tak til nødhjælpsarbejdere

Anders Fogh Rasmussen takkede også alle nødhjælpsarbejdere, som har hjulpet efter flodbølgen i Sydøstasien og jordskælvet i Pakistan. Takken gik også til politifolk og soldater, der er udsendt i Kosovo, Afghanistan, Darfur i Sudan og i Irak.

- De danskere, vi har sendt ud, gør en dygtig og engageret indsats. Vi kan være stolte over deres bidrag til at bevæge verden i den rigtige retning, sagde statsministeren.

Han glædede sig over, at irakerne tre gange har afvist terroristerne ved to valg og en folkeafstemning. Danske soldater bliver ikke i Irak én dag længere end nødvendigt, men det skal bestemmes af politikere, ikke terrorister, sagde han.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53ac318f6187a210f0fb2656

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk