Foghs NATO-kandidatur i fare

Statsministerens ambitioner om at NATO's næste generalsekretær er truede. Tyrkiet har store reservationer over for valget af Anders Fogh Rasmussen.

Statsminister Anders Fogh Rasmussens mulige ambitioner om at blive NATO's næste generalsekretær står til at løbe ind i alvorlige problemer.

Regeringen i NATO-alliancens eneste muslimske land, Tyrkiet, har nemlig store reservationer over for valget af Fogh som NATO-chef. Det oplyser kilder i Bruxelles og Ankara til TV AVISEN.

Årsagerne er Foghs håndtering af Muhammedkrisen og sagen om den kurdiske tv-station ROJ, der sender fra København og som tyrkere mistænker for at støtte oprørsbevægelsen PKK.

- Tyrkerne siger, at hvis NATO vil ændre sig og være i stand til at tale med den muslimske verden - på et tidspunkt, hvor NATO har en stor operation i Afghanistan - så er Anders Fogh Rasmussen ikke den oplagte kandidat, fortæller DR Nyheders EU-korrespondent Jakob Vinde Larsen fra Bruxelles.

NATO-lande skal være enige

- Muhammedtegningerne klæber til ham, og hans håndtering af forløbet skader ham. Og det samme gør den danske holdning til ROJ TV, som tyrkerne helst så lukket. Så Tyrkerne siger, at der er gode argumenter imod Anders Fogh, Samtlige NATO-lande skal være enige, før der kan udpeges en ny generalsekretær, siger Jakob Vinde Larsen.

NATO's udenrigsministre mødes i Bruxelles på torsdag, og der vil USA's udenrigsminister Hillary Clinton sandsynligvis sætte mere skub i udvælgelsesprocessen.

En del lande har talt om, at det vil være logisk, at den nye generalsekretær er udpeget inden NATOs topmøde 3.-4. april, hvor NATO skal diskutere sin fremtidige strategi for indsatsen i Afghanistan.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter