Ja-siden holder fast i forspring, men nu begynder valgkampen for alvor

Selv om ja-siden fører solidt, er intet afgjort, vurderer DR's politiske analytiker.

Jeppe Kofod besøgte i sidste uges EU's mission i Bosnien-Hercegovina. Her åbnede udenrigsministeren op for, at Danmark kan blive en del af EU-missioner på Balkan, hvis det ender med et ja den 1. juni. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Om tre uger bliver det afgjort.

Skal Danmark fortsat have et forbehold for at deltage i EU's forsvarssamarbejde, eller skal forbeholdet efter næsten 30 år på bagen smides væk?

Som det ser ud lige nu, kan forsvarsforbeholdet ende med at blive historie.

I en ny meningsmåling, som Epinion har lavet for DR, svarer 38 procent af vælgerne, at de gerne vil afskaffe forbeholdet. 27 procent vil bevare det.

Dermed holder ja-siden fast i den solide føring, som den har haft, siden statsminister Mette Frederiksen (S), flankeret af partilederne fra SF, Venstre, De Konservative og De Radikale, udskrev folkeafstemningen den 6. marts.

Mange er fortsat i tvivl

Selv om det ligner en sikker ja-føring, er der et stort men. Mange danskere er fortsat i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds den 1. juni.

I den nye måling siger 28 procent af vælgerne, at de er i tvivl om, hvad de skal mene om forsvarsforbeholdet.

Forbeholdet betyder, at Danmark ikke kan deltage i dele af EU’s samarbejde om sikkerhed og forsvar og dermed ikke kan være med i militære missioner og operationer under EU. Danske ministre er heller ikke med til at træffe beslutninger om EU’s militære operationer.

Det er særligt de unge og kvinderne, som er i tvivl. Mens 20 procent af mændene svarer, at de er i tvivl, er det 38 procent af kvinderne.

Blandt de 18-34-årige tvivler 39 procent, mens kun 22 procent af vælgerne over 56 år endnu ikke har besluttet sig for, hvad de vil stemme.

Samme opbakning til ja i begge blokke

Kun tre partier, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, anbefaler vælgerne at stemme nej. Resten af Folketingets partier mener, det er bedst at sige ja.

Målingen viser også, at både tilhængere og modstandere af forsvarsforbeholdet er fordelt ud over de to politiske blokke.

Blandt vælgerne i rød blok siger 42 procent ja. I den borgerlige lejr er tallet 43 procent.

Modstanden er også størst i blå blok, hvor 30 procent vil sige nej. I rød blok er det lige nu 24 procent.

Når der både er flest ja- og nej-sigere i blå blok hænger det sammen med, at det er her, der er flest, der har besluttet sig. Blandt de blå vælgere ved 24 procent endnu ikke, hvad de skal stemme, men 30 procent af de røde vælgere i er tvivl.

Vil du gerne blive klogere på, hvad du skal stemme den 1. juni, så se med i aften kl. 19:30 – 21:00 på DR1, hvor Kåre Quist inviterer 13 partiledere til debat.