Folkebevægelse raser mod traktatændring

Folkebevægelsen mod EU raser over ændring af Lissabontraktaten. Der skal en folkeafstemning til, lyder det.

Berlaymont-bygningen i Bruxelles, som danner rammen om forhandlingerne om EU-traktaten. (Foto: Dominique Faget © Scanpix)

Folkebevægelsen mod EU raser over ændring af Lissabontraktaten. Der skal en folkeafstemning til, lyder det.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) snyder danskerne for en folkeafstemning, som de krav på, efter en ændring af Lissabontraktaten.

Sådan lyder det fra Folkebevægelsen mod EU, der lørdag holder landsmøde i Århus.

EU's ledere ændrede traktaten på et EU-topmøde i Bruxelles natten til fredag.

Ændringen kom efter stærkt pres fra EU's største land, Tyskland, og skal sikre, at der kan oprettes en permanent krisemekanisme, som skal kunne redde eurolande med økonomiske problemer.

Det kom til at præge landsmødet hos den danske folkebevægelse, der vedtog en udtalelse, der kritiserede ændringen.

Folkebevægelsen mod EU mener, at ændringen afgiver national magt på den økonomiske politik.

- Dette er endnu et led i overførslen af magt på det økonomiske område fra Folketinget til EU. Pengene til puljen kan kun komme fra medlemslandene med en yderligere stigning i Danmarks nettobidrag til følge. Et bidrag der allerede i dag er på over 10 milliarder kroner om året, står der i udtalelsen, der konkluderer, at danskerne skal høres om ændringen.

- Derfor opfordrer vi Folketinget til at spørge den danske befolkning, om der fortsat skal overføres magt til EU på det økonomiske område, lyder det.

Bevægelsens medlem af Europa-Parlamentet, Søren Søndergaard, kalder ændringen for "fifleri med euro-undtagelsen" og "udsalg af økonomisk beslutningsret til EU".