Folkebevægelsen: Ikke bare den sædvanlige kritik

Folkebevægelsen mod EU advarer på sit landsmøde mod et nyt EU, der reelt bliver en eurostat

Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet ved Folkebevægelsen mod EU's landsmøde, der holdes i Gladsaxe.

Når Folkebevægelsen mod EU holder landsmøde denne weekend, er det ikke bare den sædvanlige EU-modstand, der er på tapetet.

- Vi har en ny situation. Der er et nyt EU på vej - en eurostat, siger bevægelsens EU-parlamentariker Søren Søndergaard til dr.dk, kort før han gik på talerstolen på Stengård Skole i Gladsaxe, hvor omkring 100 EU-modstandere i dag er samlet over kaffe, pilsnere og kritisk debat om EU.

Det er ikke bare business as usual. Og det er vi nødt til at forholde os til, siger han.

I eurostaten, sagde Søndergaard fra talerstolen, bliver forholdet mellem den økonomisk regering i Bruxelles og medlemslandene 'som forholdet mellem Christiansborg og borgmesterkontoret i Hirtshals eller Rønne'.

Regeringen lurepasser

Problemet herhjemme er ifølge Søren Søndergaard, at regeringen lurepasser af frygt for befolkningens dom.

Den fælles møntenhed kunne fungere i opgangstider.

- Men da den økonomiske krise slog igennem, væltede skeletterne ud af skabet.

Folkebevægelsen vil give kriseramte eurolande mulighed for at forlade euroen 'på en ordentlig måde', så venskabet og samarbejdet bevares.

Tanken er hentet hos tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer og den svenske finansminister, Anders Borg.

- Vi ønsker en hjælpemekanisme til Grækenland. Vi ønsker ikke, at Grækenland skal smides ud af euroen, sagde Sønder Søndergaard, da han efter debatten gik på talerstolen igen.

Flere delegerede talte dunder mod EU's finanspagt og mod tildelingen af Nobels fredspris til EU.

- I Norge fik Folkebevægelsen mod EU 600 nye medlemmer som direkte reaktion på prisen til EU, sagde Rina Kari fra København-Nørrebro-afdelingen og høstede et stort bifald fra salen.

Bevægelsen oplever medlemsfremgang - 429 siden forrige landsmøde - særligt under debatten om finanspagten meldte nye EU-modstandere sig ind.

Landsmødet fortsætter søndag. Her uddeler Folkebevægelsen Træskoprisen til en person 'der har lagt en særlig indsats i kampen for demokratiet og mod den stigende EU centralisering.'