Folkebevægelsen mod EU: Daxit er vigtigere nu end nogensinde

EU står ved en skillevej, og Danmark skal vælge vejen ud af EU nu, mener Folkebevægelsen mod EU.

Rina Ronja Kari og Folkebevægelsen mod EU drømmer om at få Danmark meldt ud af EU. (Foto: © Malene Anthony Nielsen, Scanpix)

EU-Kommissionens formand og den franske præsident vil have endnu mere EU, mens Storbritannien sidste sommer besluttede at melde sig ud af Unionen.

Derfor står EU ved en skillevej, hvor det er vigtigere end nogensinde, at Danmark forlader EU.

Det var essensen, da Rina Ronja Kari, medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, i dag holdt tale til de 200 fremmødte ved bevægelsens landsmøde i Aarhus.

- Det er blevet meget vigtigere. Dels fordi briterne er på vej ud, og dels fordi det EU, vi står tilbage med, er med meget mere fart på ensretningstoget, siger hun.

Folkebevægelsen mod EU blev stiftet i 1972 op til afstemningen om et dansk EF-medlemskab. Så selv om bevægelsen har mange år på bagen, er der særligt to grunde til, at netop nu er det vigtigste tidspunkt for Danmark at melde sig ud på.

Skurkene ifølge Folkebevægelsen

Det er navnlig EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker og den franske præsident Emmanuel Macron, forklarer Rina Ronja Kari:

- De tegner en meget tydelig linje hen i mod et meget stærkere EU med en fælles EU-præsident, med en fælles hær, med flertalsafgørelser på skatteområdet, og det vil sige, at ensretningen af EU-politikken bliver meget mere voldsom, og det bliver sværere at få vores egen stemme, siger hun.

Foruden det britiske ja til at forlade EU, har Danmark stemt nej til at fjerne retsforbeholdet og den hollandske befolkning har vendt tommelfingeren ned til EU’s associeringsaftale med Ukraine. Det mener Rina Ronja Kari bør være opråb nok til Jean-Claude Juncker og Macron om, at EU-borgerne ikke ønsker sig mere EU.

- Det burde have givet anledning til refleksion hos EU-eliten. I stedet for siger Juncker nu, at krisen er ovre, at alt er godt, og at der nu bare skal fuld fart på mere EU. For mig lyder det til, at han er ude af kontakt med borgerne, og han sidder oppe i sådan et glastårn og hygger sig alene, lyder den kritiske vurdering fra EU-parlamentarikeren.

Landsmøde skal kickstarte Daxit

Folkebevægelsen mod EU holder landsmøde i dag og i morgen i Aarhus for første gang, siden folkeafstemningen i Storbritannien i juni sidste år.

Ved landsmødet skal de 200 fremmødte især forholde sig til, hvordan et dansk exit fra EU skal se ud – og ikke mindst hvordan et fremtidigt samarbejde med EU skal se ud.

Det sker lørdag aften, når medlemmerne skal drøfte vejen mod Daxit.

Men Rina Ronja Kari har allerede et par centrale ønsker til et samarbejde med EU, selv hvis Danmark skulle forlade unionen.

- Vi vil gerne kunne handle med EU, vi vil også gerne sikre, at borgerne stadigvæk kan rejse på tværs af landene, men samtidig vil vi gerne have demokratiet tilbage.

Kigger man mod Storbritannien er der jo blandt andet dystre forudsigelser omkring, hvordan den britiske økonomi skal klare sig uden for EU-samarbejdet. Hvad får dig til at tro, at Danmark som et lille land kan klare sig uden et EU-medlemskab?

- Selvfølgelig kan vi det. Norge er ikke medlem af EU, Island er ikke medlem af EU, Schweiz er ikke medlem af EU. Der er masser af lande, som har et tæt samarbejde med EU, men som ikke medlem af EU.

- Men det er klart, det tager noget tid. Men grunden til, at det tager så lang tid, er jo fordi, at EU blander sig i alle dele af vores samfund i dag. Og så tager det selvfølgelig noget tid at få viklet dem ud af det, siger Rina Ronja Kari.

Planen for EU-exit skal være klar

Med de halvkaotiske forhandlinger mellem EU og Storbritannien har Danmark en fordel, mener Rina Ronja Kari.

- Det er meget vigtigt, at man tidligt fremlægger en meget klar køreplan. Det har vi lært fra Storbritannien, og det tager vi med os, siger hun.

Enhedslisten er det eneste parti i Folketinget, der nu og her har sagt, at de vil have en folkeafstemning om det danske EU-medlemskab.