Roller var byttet rundt, da uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) torsdag eftermiddag interviewede Politikens chefredaktør, Christian Jensen, ved et arrangement med overskriften "Hævnens time" i en propfyldt Gæstgivergård midt i Allinge.
Pind var i oktober sidste år justitsminister, da dagbladet besluttede at bryde et fogedforbud og udgive bogen "Syv år for PET, Jakob Scharfs tid". Dengang udtalte han:
- Politiken har valgt at tilsidesætte domstolene og påtage sig ansvaret for bedre end PET og domstolene at vurdere, om oplysninger fra PET kan skade PET's arbejde.
Pind er ikke blevet formildet siden - han tog faktisk kritikken til et nyt niveau, da Christian Jensen stod på scenen sammen med ham.
- Hvordan kan du overhovedet tage retsstaten i din mund? Du er det mest eklatante bud på en, der har brudt en dansk domstols afgørelse i den tid, jeg kan huske, sagde Søren Pind, der modtog mange klapsalver undervejs i debatten.
Politikens chefredaktør afviste pure, at Politiken blæser på domstolene.
- Hverken jeg eller Politiken er hævet over domstolene. Vi står til ansvar, og jeg står til ansvar for den beslutning, jeg traf på daværende tidspunkt, og den står jeg fuldstændig inde for i dag, lød det fra Christian Jensen.
Støjberg vs. Bosse
Senere torsdag udspandt et af de mest populære arrangementer ved Folkemødet sig, da udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og erhvervskvinden Stine Bosse var inviteret til debat om udlændingepolik.
Det gik ikke stille for sig - Inger Støjberg beskyldte til sidst Stine Bosse for at leve i en drømmeverden, når hun ifølge Støjberg mener, at Danmark har råd og ressourcer til at hjælpe markant flere flygtninge, end vi tager imod.
- Det er altså ønsketænkning. Du lever lidt i en drømmeverden. Undskyld mig, men det synes jeg, at du gør, og det bekymrer mig lidt, lød det fra Støjberg, der fik Bosse til at komme med denne replik:
- Men man har lov til at drømme stort, for ellers sker der jo ingenting.
Lumre jokes
Vi springer videre til fredag, hvor der var skruet helt op for den grove humor og de platte vittigheder, da regeringens absolutte top var samlet i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarers telt i Allinge.
Arrangementet udviklede sig hurtigt til et slags standup comedy-show, hvor toppolitikerne fyrede en regulær serie af grovkornede jokes af – ikke mindst med henvisning til justitsministerens seksualitet.
- Der, hvor jeg kommer fra – når der er så lidt af det – så er det bøssemad, indledte Søren Pape Poulsen selv.
Thorning: Tomt og trist
Fredag havde tidligere statsminister og nuværende generalsekretær i Internationalt Red Barnet Helle Thorning-Schmidt taget turen til Bornholm for at blive interviewet af Alt For Damernes chefredaktør.
Undervejs i interviewet kom det frem, at hun i sin tid som statsminister af og til var ret irriteret over nogle af de tidligere formænd i dansk politik.
- Da jeg var formand, var der rigtig mange tidligere formænd og koryfæer, som havde utrolig mange meninger om alting, sagde hun ifølge Ritzau.
- Og jeg blev ærlig talt så utrolig træt af det. For jeg synes ikke, at det bidrog med noget særligt, og det var meget svært at komme igen, for man gider ikke gå ud og have et skænderi.
Poul Nyrup Rasmussen var en af dem, der i løbet af Thornings tid ved magten rettede en del kritik mod hende.
Thorning fortalte også, at "det var en tom fornemmelse", da hun ikke lykkedes med forlænge sin tid som statsminister ved folketingsvalget i 2015.
- Fra den ene dag til den anden stoppede jeg både med at være statsminister og partiformand. Telefonen holdt op med at ringe, og jeg skulle sige farvel til en række mennesker, jeg havde været meget tæt på gennem lang tid, sagde Helle Thorning-Schmidt.
Nye alliancer
Som om der ikke var nok alliancer i forvejen, brugte Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti Folkemødet til at rykke endnu tættere sammen.
Lørdag krævede de, at Lars Løkke Rasmussen langt hurtigere tager et opgør med problemerne med den fri bevægelighed i EU.
Fra morgenstunden var de sammen inviteret ind i LO's telt sammen med formand Lizette Risgaard, hvor der dog gik lidt kludder i sangen. Og senere kom det så frem, at Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen nu opfordrer deres respektive byrødder til at arbejde mere sammen.
- Hvis man får mere DF-indflydelse ved at samarbejde med Socialdemokratiet, så skal man da gøre det. På den måde arbejder vi på Christiansborg, og på den måde vil man også se os arbejde i byrådene, lød det fra DF-formanden.
Mette Frederiksen stemte i. Ifølge S-formanden vil alliancerne "åbne for et helt andet landskab efter kommunalvalget".
- Jeg kan mærke, når jeg kommer rundt i landet, at der er et rigtig godt samarbejde mellem socialdemokrater og lokale folk fra Dansk Folkeparti, sagde hun.
De mange alliancer mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har udvisket nogle af skillelinjerne i dansk politik, og DR Nyheder fangede i løbet af Folkemødet en række danskere for at spørge dem, hvad de synes om det.
En af dem var Solvejg Korsgaard:
- Jeg synes, det er perfekt for Danmark, hvis vi kan få noget politik, der er lidt mere bredt i stedet for, at vi har alle de her yderpunkter, som kun har ganske få tilhængere, når man ser på virkeligheden.
- Lad os komme væk fra blokken og lad os få noget ordentlig politik, som rammer os alle sammen på den gode måde.
Unge på ølkasser
De unge politikere på Folkemødet stod tidligt op for at deltage i P1 Morgen, hvor de fik mulighed for at komme med deres visioner for, hvad Danmarks rolle i verden skal være i fremtiden, og hvordan Danmark skal klare sig i den internationale konkurrence.
En af dem var Liberal Alliance Ungdoms formand, Simon Overgaard, der fredag morgen trodsede de hidsige byger over Allinge og bevægede sig op på mælkekassen.
- Vi ønsker at afskaffe ulands-bistanden og få mere frihandel, sagde han blandt andet i sin to minutter lange tale.
Vil det sige, at udenrigsministerens unge partifæller ikke synes Danmark skal leve op til sine forpligtelser mht ulandsbistand?
- Så længe der er en aftale, så mener vi, at den skal holdes, og det skal Anders Samuelsen selvfølgelig gøre, men vores klare mål er en afskaffelse, fordi det er en passiv forsørgelse, man sætter folk på, sagde Simon Overgaard.
https://twitter.com/Falkentoft/status/875586197900242944
Folkemødet havde selvfølgelig også deltagelse af "opfinderen" i egen høje person - Venstres Bertel Haarder.
Han fik ideen til Folkemødet - inspireret af den svenske Almedalsveckan på Gotland- og spurgte i 2011 Bornholms borgmester, Winnie Grosbøll (S), om hun ikke ville føre den ud i livet.
Venstre-veteranen er fortsat en ombejlet herre, som det fremgik af hans eget opslag på Facebook:
Stemningen i rød blok har længe været på lavpunktet, og oppositionspartierne holdt i april det første fælles møde i 15 måneder.
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, berettede efterfølgende om god stemning, men hun ser intet behov for et fælles projekt.
Udlændingepolitikken er uden tvivl den største knast i samarbejdet i rød blok.
Henrik Sass Larsen har i flere udtalelser langet hårdt ud efter de øvrige partier i blokken og har blandt andet kaldt kritikerne af Socialdemokratiets højredrejning på udlændingepolitikken for utopiske humanister.
Den socialdemokratiske gruppeformand var fredag inviteret forbi Ekstra Bladets telt, hvor han netop blev interviewet om højredrejningen. Et af spørgsmålene gik på, om han har noget imod permanent grænsekontrol:
- Jeg ville ikke dø ved tanken, svarede Henrik Sass Larsen ifølge Berlingske.
Lørdag var det dog for alvor tid til forsoning - for en stund i hvert fald - da lederne af oppositionspartierne spiste frokost sammen i Allinge.
Alt tyder på, at Folkemødet igen viser sig at have været en stor succes med tusindvis af deltagere, godt vejr og demokrati for alle pengene. Flere taler om, at konceptet på lidt længere sigt kan sprede sig til andre dele af landet.